9000 köré esett az OTP árfolyama, több tényezős a folytatás.

Izgalmas hetek állnak a legnagyobb hazai blue chip mögött. Az OTP árfolyam július végén még 5 éves mélypontra is esett, innen azonban gyors ütemű szárnyalást mutatott be a bankpapír árfolyama. Az országspecifikus tényezők javulása mellett a nagybank gyorsjelentéséhez fűzött várakozások is segítették az OTP-t – utóbbi közzététele után azonban már egyéb szempontokon lehet a fókusz.

Jelentés és minősítés után

Az OTP múlt csütörtökön tette közzé gyorsjelentését, amely több pozitív meglepetést is hordozott magában. A kamatbevételek a vártnál nagyobb mértékben bővültek, a korrekciós tételek pedig kevésbé rontották az eredményt, mint azt a piac árazhatta. Ráadásul az extraprofitadó egész éves összegének egy negyedévben való leírása után is a vártnál több profitot ért el az OTP. Mindezeknek köszönhetően folytatódott az emelkedés, ami a gyorsjelentés előtt jellemezte a részvény árfolyamát.

Esést hozott a magyar tőzsdére az S&P döntése

A technikai indikátorok azonban némileg túlhúzottá váltak, illetve a gyorsjelentéshez kapcsolódó pozitív hangulat is múlóban volt. Ebben a környezetben jött ki a Standard & Poor’s hitelminősítő pénteki döntése, amelynek értelmében Magyarország adósságbesorolásának kilátását stabilról negatívra módosította az intézmény. A befektetésre ajánlott kategória maradt, azonban egy lépéssel közelebb került az ország a leminősítéshez. Az OTP árfolyama ennek is a következményeként jelentősen esett a tegnapi nap folyamán.

Fontos szintnél

Az OTP árfolyama így 9000 alatt zárt a tegnapi napon, ami meglehetősen jelentős visszafordulást jelent a korábbi szárnyaláshoz mérten. A kerek szint kulcsfontosságú lehet a továbbiakra nézve, így leginkább az a kérdés, hogy képes lesz-e tartósan 9000 felett maradni a bankrészvény. Erre jelentős hatást gyakorolhat a nemzetközi hangulat alakulása, valamint az, hogy érkezik-e érdemi információ a helyreállítási alap forrásaival kapcsolatban. A vállalatspecifikus tényezők közül leginkább az lehet izgalmas, hogy az OTP vásárol-e saját részvényeket, esetleg a bank vezetői tesznek-e ilyen lépést, illetve, hogy mi lesz az orosz és ukrán leánybankok sorsa.

Címlapkép forrása: Shutterstock