2024 október 23

Trump győzelme már biztosra vehető?

Ahogy az amerikai elnökválasztási kampány egyre közelebb kerül a végéhez, Donald Trump és Kamala Harris között szoros verseny alakul ki a közvéleménykutatások szerint. A legutóbbi felmérések azt mutatják, hogy Harris egy hajszálnyival vezet, de a különbség elhanyagolható, és az eredmények rendkívül szorosak.

Trump és Harris – szoros a verseny

A 270toWin jelentése szerint a legfrissebb adatok alapján Harris mindössze 1%-kal vezet Trump előtt, 48,8% támogatottsággal Trump 47,8%-ával szemben. Ez a minimális különbség rendkívül kiélezett versenyre utal, amely az elkövetkező hetekben könnyen változhat. Fontos megjegyezni, hogy a nemzeti közvélemény-kutatások csak előrejelzések, mivel az elnökválasztást végső soron az elektori kollégium dönti el, ahol az egyes államok kulcsszerepet játszanak a győzelem megszerzésében.

Az FT elemzése is hasonló eredményeket mutat, kiemelve, hogy a Harris és Trump közötti különbség a legtöbb ingadozó államban 5% alatt marad. Ezekben az államokban dönthetik el a szavazók az elnökválasztás végkimenetelét. A billegő államok eredményei különösen fontosak lehetnek, mivel az elektori kollégiumban ezek az államok nagy súllyal bírnak.

Bár Harris jelenleg vezet, Trump kampánya folyamatosan növeli a támogatottságát. Egy nemrégiben közzétett Forbes és HarrisX felmérés szerint Trump néhány százalékponttal vezet is egyes államokban. Ez is azt mutatja, hogy a verseny folyamatosan ingadozik, és akár az utolsó pillanatban is nagy meglepetések érhetik a szavazókat. A két jelölt között fennálló szoros küzdelem arra utal, hogy a választási kampány hátralévő heteiben minden egyes szavazat számítani fog.

A választási eredmények kiszámíthatatlanok, és mind Trump, mind Harris kampánya az utolsó pillanatokig küzd a szavazók kegyeiért. Különösen persze azokban az államokban, amelyek sorsa még nem dőlt el. Ahogy a Guardian is megjegyzi, Harris előnye jelenleg minimális, de a republikánusok erős mozgósítással próbálnak előnyt szerezni az ingadozó szavazók körében.

Címlapkép forrása: Shutterstock