2024 október 03

Újabb profit warning a Volkswagentől

A Volkswagen kevesebb mint három hónapon belül másodszor csökkentette éves kilátásait, arra hivatkozva, hogy a személyautó üzletág a vártnál gyengébben teljesít.

A Mercedes-Benz és a BMW is csökkentette éves előrejelzését a hónap elején elsősorban világ legnagyobb autópiacán, Kínában tapasztalható keresletgyengülés miatt – ismertette a Reurers hírügynökség elemzésében.

Volkswagen: kulcsfontosságú tárgylások

A VW bejelentése két nappal azt követően történt, hogy a Volkswagen megkezdte a kulcsfontosságú tárgyalásokat az IG Metallal, Németország legerősebb szakszervezetével a bérekről és a munkahelyek védelméről. Ez akár történelmi konfliktushoz is vezethet, amely az autógyártó történetének első németországi gyárbezárását eredményezheti.

A Volkswagen 2024-re most 5,6% körüli haszonkulccsal számol. Az értékesítés várhatóan 0,7%-kal 320 milliárd euróra csökken, miután a vállalat eredetileg akár 5%-os növekedésre is számított.

A német autógyártó, amely többségi részesedéssel rendelkezik a Porsche AG és a tehergépkocsi-óriás Traton fölött, szintén csökkentette globális kiszállítási előrejelzését. Mintegy 9 millió járműre, a korábbi 9,24 millió helyett.

A Volkswagen és a Porsche SE frankfurti tőzsdén jegyzett részvényeinek ára lefelé csúszott. A világgazdaság gyengülése a német exportorientált gazdaságot is érinti. Közben a szakképzett munkaerőhiány, a magas energiaárak és az olcsóbb ázsiai versenytársak által okozott nyomás már most is komoly terhet jelent a helyi ipari óriásokra. Köztük a Thyssenkruppra és a BASF-re.

Kínai nyomás

Az autóipar sorsa és a kínai nyomás globális kérdések, melyek Európa autóipari elitjét érintik. Azért küzdenek, hogy az üzemek teljes kapacitással működjenek.

A Volkswagen, amely október 30-án tervezi harmadik negyedéves eredményeinek bejelentését.  Most 2 milliárd euró körüli nettó cash flow-ra számít az autóipari ágazatban. A korábbi 2,5 és 4,5 milliárd euró közötti összegről – szögezte le a Reuters.