Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

Forint – kritikus órák jönnek, mit lépnek Matolcsyék?

Gyengülést mutatott eddig egyelőre hétfőn a forint az euróval szemben. A 400-as euró még mindig biztonságos távolságban van azért, de úgy tűnik, hogy a magyar fizetőeszköz egyelőre nem várja túl lelkesen a holnapi napot. Pedig kifejezetten fontos lehet a kedd délután a forint piaci megítélése szempontjából.

Forint – jön a kamatdöntés

Holnap 14 órakor válik ismertté a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának döntése az alapkamatról. A legutóbbi döntés a kamat változatlanul tartása volt. Augusztus végén ugyanis 6,75%-on hagyta az irányadó rátát a jegybank. Virág Barnabás alelnök ugyanakkor megjegyezte, hogy inkább 2 kamatvágás várható még az idén. Az, hogy ez vajon holnap következik-e be, nem tudhatjuk, így érdekes lehet a nap a forint szempontjából. Ráadásul nemcsak a döntés, de az azutáni háttérbeszélgetést is hatást gyakorolhat a hazai pénznemre.

Annyit tudunk az alelnök előző havi tájékoztatásából, hogy az MNB a pénzpiaci stabilitást, az infláció alakulását, Magyarország kockázati megítélését, valamint a külső folyamatokat fogja figyelembe venni a kamatdöntő üléseken. Továbbra is adatvezérelt üzemmódban van tehát a jegybank, ülésről ülésre határoznak az irányadó ráta szintjéről.

Fed után – mit lép a mi jegybankunk?

Utóbbi márpedig nagyon nem mindegy a forint piaci megítélése szempontjából. A Fed előző heti 50 bázispontos kamatcsökkentése után szűkült a forint kamatelőnye a dollárral szemben. Kérdés, hogy az MNB döntése tovább csökkenti-e a kamatkülönbözetet, vagy pedig a beharangozott 1-2 kamatvágás az idei év későbbi részében történhet meg. Minderre a 2 órai döntésben, illetve a 3 órai háttérbeszélgetésben megtalálhatjuk a választ.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!