Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 19

Ugrott egyet a kereskedelmi forgalom az USA-ban

Az Egyesült Államokban az elemzők által várt csökkenéssel szemben nőtt a kiskereskedelmi forgalom augusztusban havi szinten, míg éves összevetésben lassuló növekedést jegyeztek fel.
A washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a U.S. Census Bureau kedden közzétett adatai szerint augusztusban a kiskereskedelmi forgalom 0,1 százalékkal bővült havi szinten az előző havi 1,1 százalékos növekedést követően. Az elemzői előrejelzésben ezzel szemben 0,2 százalékos zsugorodás szerepelt augusztusra. Az autóeladások nélküli kiskereskedelmi forgalom az elemzők által várt 0,2 százaléknál kisebb mértékben, 0,1 százalékkal bővült az előző havi 0,4 százalékos növekedés után. Az autó- és az üzemanyag-eladások nélkül számított kiskereskedelmi forgalom 0,2 százalékkal nőtt havi összevetésben, miután júliusban 0,4 százalékkal bővült.

Az autókat, az üzemanyagokat, az építőipari termékeket és a vendéglátást sem számítva 0,3 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom augusztusban. Havi összevetésben, miután júliusban 0,4 százalékkal emelkedett. Ez az úgynevezett kiskereskedelmi magforgalom felel meg leginkább a bruttó hazai termék (GDP) egyik legfontosabb összetevőjének. a fogyasztói kiadásoknak – ismertette a távirati iroda.

A legnagyobb mértékű, 1,7 százalékos havi növekedést a bolti vegyes kiskereskedelem érte el augusztusban. A nem bolti kiskereskedők forgalma is jelentősen, 1,4 százalékkal bővült. Közben az egészségügyi és testápolási termékeket árusító üzleteké 0,7 százalékkal, a sportszer-, hobbi-, hangszer- és könyvesboltok forgalma 0,3 százalékkal nőtt. Ugyanakkor a benzinkutak forgalma 1,2 százalékkal, az elektronikai és háztartási cikkeket árusító üzleteké 1,1 százalékkal zsugorodott az év nyolcadik hónapjában. Az élelmiszer- és italboltok, a ruházati boltok, valamint a bútorüzletek eladásai egyaránt 0,7 százalékos csökkenést mutattak havi összevetésben. Az éttermek és bárok forgalma pedig nem változott havi bázison augusztusban. Éves alapon az amerikai kiskereskedelmi forgalom 2,1 százalékkal bővült augusztusban, miután egy hónappal korábban, júliusban 2,9 százalékkal nőtt.

Az Egyesült Államokban a lakossági fogyasztás generálja a gazdasági teljesítmény több mint kétharmadát, ezért a kiskereskedelmi forgalom alakulása fontos jelzőszám a növekedés megítéléséhez.