Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

Lemond-e Emmanuel Macron – Döntés a miniszterelnökről az olimpia után?

A francia előrehozott parlamenti választások nyertesei meglepetésre Lucie Castets-t választották a leendő kormányfőnek. Macron elnök azonban először az olimpiai játékokra akar koncentrálni.

Bő két héttel a franciaországi parlamenti választások megnyerése után a baloldali szövetség megállapodott a lehetséges női miniszterelnökről. Lucie Castets magas rangú köztisztviselő lenne a kormányfő a baloldali tábor kívánsága szerint, ahogy azt bejelentették a felek. Ezt javasolják Emmanuel Macron elnöknek, aki a miniszterelnök kinevezéséért felelős.

Lucie Castets lenne a befutó

A javaslat csaknem egy órával azelőtt hangzott el, hogy Macronnak kellett televíziós interjút adnia. Ebben az államfő bejelentette, hogy legkorábban hazájában az olimpiai játékok befejezése után nevez ki új miniszterelnököt. „A mi felelősségünk, hogy a meccsek jól menjenek” – mondta Macron a France 2 csatornán. „Nyilvánvaló, hogy augusztus közepéig nem leszünk olyan helyzetben, hogy változtatni tudnánk, mert rendetlenséget teremtenénk .”

A Macron-tábor jelenlegi kormányzatának az olimpia alatt is hivatalban kell maradnia. A tárgyalások alakulásától függően az ő dolga lesz az új miniszterelnök kinevezése. Macron szerint ,,a kérdés az, hogy milyen többség alakulhat ki az Országgyűlésben, hogy egy francia kormány keresztülvigye a reformokat, elfogadhassa a költségvetést és előre vigye az országot.”

Az új baloldali Nouveau Front Populaire szövetség meglepetésre megnyerte az előrehozott parlamenti választásokat Franciaországban. Macron középerői a második helyre estek vissza, míg a Marine Le Pen körüli jobboldali nemzeti erő harmadik lett. Egyik tábornak sincs abszolút többsége az Országgyűlésben.

Nem mond le az elnök

A francia elnök a France 2-n ismét felszólította a különböző politikai táborokat, hogy találják meg az együttműködés módját.

Arra a kérdésre, hogy Macron fontolóra venné-e az elnöki posztról való lemondást, ha folytatódik a franciaországi politikai káosz, azt mondta, a franciák megbízták őt. Teljes egészében kitölt a hivatali idejét. (dpa)

Fotó: L’Humanité