Rendkívüli Hírek:

2024 október 18

Forint – a Trump elleni merénylet hoz 400 feletti eurót?

A hétvége egyik legfontosabb eseménye kétségkívül a Donald Trump elleni, szerencsére sikertelen merényletkísérlet. Az egész világot megrázta a történés, a republikánus elnökjelölt könnyebb sérülésével járó incidens a piacokra is hatást gyakorolhat. Kérdés, hogy a forint végül merre indul a változékony környezetben.

Trump – nőttek az esélyek?

A Trump elleni merénylet minden bizonnyal átírta mind a demokraták, mind a republikánusok forgatókönyveit a 2024-es amerikai elnökválasztás kapcsán. Számos elemzés jelent meg azóta arról, hogy hogyan hathat a sajnálatos történés Joe Biden és Donald Trump küzdelmére. Ezek jelentős része kiemeli, hogy a republikánus elnökjelölt elleni merénylet növelheti annak esélyeit a novemberben esedékes elnökválasztáson. Egyébként a kutatások többnyire eddig is a volt elnök visszatérését valósíznűsítették leginkább.

Így az a kérdés, hogy Trump győzelmi esélyeinek növekedése, illetve esetleges győzelme hogyan hathat a piacokra. A Portfolio.hu elemzése kiemeli, hogy a republikánus jelölt programjában szerepelnek a Kínával szembeni vámok, valószínűleg kamatcsökkentéseket érne el és jelentősen költekezne a régi-új elnök. Ezek inflációnövelő tényezők, melyek tartósan magasabb kamatszintet, magasabb inflációt jelent, ami a dollár erősödését hozhatja el. Az erős dollár pedig sokszor jelentheti a forint gyengülését, az emelkedő amerikai kötvényhozamokkal együtt.

Forint – technikai elemzés

Jelenleg valamivel 390 felett áll az euróárfolyam, egyelőre nem történt tehát gyengülés a merénylet óta. Az OTP Elemzési Központ ma technikai elemzést is kiadott az EUR/HUF keresztárfolyamra vonatkozóan. A hosszú csökkenő trend megtörésének a visszatesztelése zajlik szerintük. Már több, mint egy hete el kellett volna induljon felfelé, így nem lett trenderősítő minta a mozgásból – írják.

A 390,6-os természetes szint számít támasznak. Ezen szint alatt inkább a vételt kellene majd keresni, de egyelőre semmi jele a felfelé fordulatnak, így inkább kivárás javasolt az elemzés szerint, akár a 386,7 is elérhető lehet. Túladottság hozhat jó vételi helyet, ennek a kialakulására érdemes várni az OTP elemzői alapján. Ellenállásnak a 398,4, a 406,25 és a 414,06 lettek megjelölve, míg támasz a 386,7, a 382,8 és a 375 lehet az EUR/HUF devizapár esetén az elemzés szerint.

Technikai elemzés forrása: OTP Elemzési Központ

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!