Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 25

Hollandia – Anglia: Mi tudjuk mi lesz az eredmény! Mutatjuk a spekulációkat

Anglia tántorgott és dadogott a 2024-es Európa Bajnokságon, de ennek ellenére újabb elődöntőbe jutott, nézzük meg mi várható ma a Hollandia – Anglia mérkőzésen.

Anglia

Gareth Southgate alatt a Háromoroszlánosok harmadszor jutottak be a legjobb négy közé egy nagy tornán – a 2018-as világbajnokság kezdete óta az egyetlen olyan verseny, amelyen nem jutottak be ebbe a szakaszba, a 2022-es katari volt.

Az egymást követő Eb-döntő útjában pedig Hollandia áll.

Ronald Koeman csapata a csoportkörben nem volt meggyőző, de szerdai dortmundi ellenfelével ellentétben a kieséses szakaszban beindult.

Míg Angliának hosszabbításra – és Jude Bellingham bombagóljára – volt szüksége ahhoz, hogy megtörje a szlovákok szívét, majd a büntetőpárbajban Jordan Pickford hárítására támaszkodva tökéletesen játszott, és büntetőkkel győzte le Svájcot, addig Hollandia 3-0-ra legyőzte Romániát és 2-1-re Törökországot, mindkettőt 90 perc alatt.

Anglia eddig mindkét kiütéses mérkőzésén hosszabbításba került. Egyedül Portugália a 2016-os, Spanyolország a 2020-as és Olaszország a 2020-as Eb-n jutott eddig háromszor hosszabbításra egy döntő során.

Bár Southgate-et kritika érte a németországi teljesítmény színvonala miatt, a nagy tornák rekordjával nehéz vitatkozni.

Anglia 1996 és 2018 között 22 évig nem jutott elődöntőbe. Beleértve a hat évvel ezelőtti oroszországi világbajnokságon elért négyes döntőt, Anglia most háromszor jutott el ebbe a szakaszba.

Valójában, miután 65 évig nem jutott el férfi döntőbe, Anglia most a küszöbön áll, hogy egymás után egyszerre szerepeljen egy nagy torna legnagyobb eseményén. Eddig öt alkalommal fordult elő, hogy egy csapat egymás után döntőbe jutott az Eb-n: Szovjetunió (1960/1964), Németország (1972/1976, 1976/1980, 1992/1996) és Spanyolország (2008/2012).

Angliának ez a negyedik elődöntős szereplése az Európa-bajnokságon; az első kettőben 1968-ban (Jugoszlávia ellen) és 1996-ban (Németország ellen) esett ki. A Háromoroszlánosok a 2020-as Európa-bajnokságon bejutottak a döntőbe, miután 2-1-re legyőzték Dániát, majd a Wembleyben büntetőkkel kikaptak Olaszországtól – írja a the analyst.

Hollandia

A hollandok számára ez lesz a hatodik elődöntő az Eb-n. A legutóbbi négyet elveszítették, az egyetlen győzelmet 1988-ban aratták – azt a tornát ők nyerték meg, Marco van Basten a torna történetének egyik leghíresebb gólját szerezte a Münchenben rendezett döntőben.

2004 óta ez lesz Hollandia első Eb-elődöntője, bár akkor 24 helyett csak 16 csapat vett részt a tornán, így egy körrel kevesebbet kellett megúsznia. Akkor 2-1-re kikaptak a házigazda Portugáliától.

Amennyiben szerdán hátrányba kerülnének, Hollandia valószínűleg nem fog pánikba esni. Az Euro 2024-es Európa-bajnokságon két különböző mérkőzést is megnyertek, miután az első gólt kapták: a csoportkörben 2-1-re verték Lengyelországot, a negyeddöntőben pedig ugyanilyen arányban Törökországot.

Hollandia – Anglia volt mérkőzések

Ez a negyedik találkozó Anglia és Hollandia között egy nagy tornán: az Oranje 3-1-re nyert a 88-as Eb-n (Van Basten gólpasszának köszönhetően), majd gól nélküli döntetlen született az 1990-es világbajnokságon, és 4-1-es angol győzelem született a 96-os Eb-n.

Az összes nemzet közül, amellyel Anglia 20+ alkalommal találkozott története során, csak Brazília ellen (15%) alacsonyabb a győzelmi arányuk, mint Hollandia ellen (27% – GY6 D9 V7).

Sőt, Anglia a legutóbbi kilenc Hollandia elleni találkozójából mindössze egyet nyert meg minden versenyszámban (D4 V4), méghozzá egy barátságos mérkőzésen 1-0-ra nyertek Amszterdamban 2018 márciusában.

Spekulációk

Az Opta szuperszámítógép szerint Anglia eddig minden mérkőzésen egyértelmű favorit volt az Eb2024-en. De ez a mostani döntetlenre nem így van.

A modell 37,8%-os esélyt ad Angliának a győzelemre, ami alig több, mint Hollandia 31,6%-a. A döntetlen veszélye (tehát a büntetőpárbaj valószínűsége) viszonylag nagy, 30,6%-os.

Így hát természetesen tudni nem tudjuk a végeredményt, mert nem látunk a jövőbe, de a legnagyobb valószínűsége a tizenegyes párbajnak van, valamint annak hogy Anglia nyer.