2024 október 06

Állampapír – őrült roham indult a 21 %-os kamatért!

Megérkeztek a 27. heti bruttó értékesítési adatok a lakossági állampapírokról. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) által bemutatott statisztikából kiderül, hogy hogyan teljesített az átalakított szuperállampapír, a korábbi kedvenc Prémium Magyar Állampapír (PMÁP), és természetesen a többi forintos kötvény. Kiélezett a harc a legnépszerűbb állampapír címért.

Állampapír – veszik lendületesen

A 27. héten a legnépszerűbb hazai állampapír a Fix Magyar Állampapír (FixMÁP) volt, 26 milliárd forintért vásároltak belőle a hazai háztartások. Az idén bevezetett értékpapír már többször vezette az értékesítési listát. Nem véletlenül – a 3 éves futamidő alatt összesen 21 %-os fix kamatot fizet. Úgy tűnik, hogy a viszonylag hosszabb futamidő és a magas kamatszint kombinációja vonzza a lakossági pénzeket – persze a kockázatmentesség bevonzó képessége mellett. Ezúttal a második helyezett a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) lett. 13,8 milliárdos értékesítési adata rámutat, hogy a Diszkont Kincstárjegyhez kötött kamatozás továbbra is vonzó lehet a magas kamatkörnyezetben.

Nem sokkal maradt le tőle 13,1 milliárdos adatával a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+). Főleg úgy, hogy nyomdai változatából további 0,6 milliárdért vásároltak. A már új feltételek mentén kapható korábbi szuperállampapír tehát kezd visszatérni a porondra. Korábban ugyanis a magasabb infláció alatt csak hetente maximum pár száz millió forintért vettek belőle. Lemaradt a mostani sztárokhoz képest, de kiegyensúlyozott értékesítést mutatott fel a Kincstári Takarékjegy (KTJ). A postákon kapható kötvényből 5,9 milliárd forintért vettek az előző héten.

Nem népszerű, de állományban első a PMÁP

A PMÁP adataira nehéz ráismerni, ha a korábbi tendenciákból indulunk ki. Az inflációkövető kamatozást ígérő állampapír 3,2 milliárdos bruttó vásárlást tudott elérni. Látható, hogy a lakosság felismerte, hogy változott a helyzet az infláció visszaesésével. Ennek ellenére továbbra is a PMÁP-ból tartanak a legtöbbet a magyarok, az állományi adatok alapján még jó ideig ez lehet a sztár. De ez leginkább a korábbi sorozatok népszerűségének, mintsem a jelenkori vásárlásoknak köszönhető.

Érdemes természetesen a Magyar Állampapír hivatalos weboldalán tájékozódni a lehetőségekről vásárlás előtt.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!