2024 október 05

Állampapír – rákapott a lakosság, csak úgy szórják a milliárdokat 

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) legfrissebb adatai alapján a 26. héten jelentősen növekedett a forintos állampapírok értékesítése, jelezve ezzel, hogy visszatért a lakossági befektetők étvágya. Az elmúlt hónapok szegényes értékesítési adatai után – ahol az összértékesítés sokszor alig haladta meg a heti 40 milliárd forintot – az utóbbi pár hét rendkívüli fordulatot hozott. Lássuk merre tart a lakossági roham, és hova szórja legszívesebben a lakosság a milliárdokat! 

Rendkívüli váltás, újra hatalmas népszerűségre tettek szert az állampapírok 

Ha szeretnénk hangsúlyozni a múlt heti eladások kiemelkedő volumenét, akkor érdemes visszatekinteni a 23. hétre. Ekkor ugyanis a Fix Magyar Állampapírnak elég volt a 14,6 milliárd forintos bruttó értékesített mennyiség az első helyhez. Ugyanezzel az értékkel most még csak a dobogóra sem kerülhetett volna fel a 2024-es év sztárpapírja. 

A FixMÁP iránti érdeklődés erőteljes növekedést mutatott a múlt héten. Úgy tűnik a befektetők egyre inkább a fix kamatozású állampapírokat részesítik előnyben. A dobogós helyeket ismét a már megszokott papírok foglalták el. A 26. héten a Fix Magyar Állampapírból (FixMÁP) 26,7 milliárd forint értékben vásároltak a magyar befektetők. A második helyen a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) végzett a maga 21,2 milliárd forintos bruttó értékesítési mennyiségével. A harmadik helyet a Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) foglalta el, 14,7 milliárd forintos bruttó értékesítéssel. Az új konstrukciónak és a versenyképes, évente 6,73%-os kamatnak köszönhetően a MÁP Plusz ismét vonzó befektetéssé vált a lakosság körében. 

70 milliárd forint felett az összértékesítés 

A Kincstári Takarékjegy (KTJ) 6,6 milliárd forintos értékesítéssel zárta a hetet, ami szintén figyelemre méltó eredmény. A Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) 4,2 milliárd forint értékben kelt el, ezzel pedig ismét csak a lista alján kapott helyet. Az összértékesítés így összesen több, mint 73 milliárd forintot tett ki, ami kiemelkedő növekedés az előző hetekhez képest. Az aktuális kamatlábakról és futamidőkről a Magyar Állampapír hivatalos weboldalán érdemes tájékozódni.   

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!