Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 28

Folytatódik a TikTok ügy – végleg betiltásra kerülhet a platform

A TikTok és a kínai anyavállalat ByteDance a mai napon (2024. Június 20.) arra kérte az amerikai bíróságot, hogy törölje el azt a törvényt, amely szerintük január 19-én betiltja a népszerű rövid alkalmazást az Egyesült Államokban, mondván, hogy az amerikai kormány 2022 után sem volt hajlandó komoly rendezési tárgyalásokba bocsátkozni – írja a Reuters.

A Joe Biden elnök által áprilisban aláírt jogszabály jövő év január 19-ig ad határidőt a ByteDance-nek, hogy elidegenítse a TikTok amerikai eszközeit, különben a 170 millió amerikai által használt alkalmazás betiltásával kell szembenéznie. A ByteDance szerint az elidegenítés „technológiailag, kereskedelmileg és jogilag nem lehetséges”.

Indulnak a tárgyalások

Az Egyesült Államok Columbia Kerületi Bírósága szeptember 16-án tartja a TikTok és a ByteDance, valamint a TikTok-felhasználók által benyújtott keresetek szóbeli tárgyalását. A TikTok jövője az Egyesült Államokban az ügy kimenetelén múlhat. Ez hatással lehet arra, hogy az amerikai kormány hogyan használja fel új hatáskörét a külföldi tulajdonú alkalmazások visszaszorítására.

„Ez a törvény radikálisan eltér az ország azon hagyományától, hogy a nyílt internetet támogatja, és veszélyes precedenst teremt. Ez lehetővé teszi a politikai hatalmi ágak számára, hogy célba vegyenek egy nemkívánatos beszédplatformot, és arra kényszerítsék, hogy eladjon vagy bezárják.” – érvel a ByteDance és a TikTok, amikor a bíróságtól a törvény megsemmisítését kérik.

Az amerikai törvényhozók azon aggodalmaitól vezérelve, hogy Kína az alkalmazással hozzáférhet az amerikaiak adataihoz vagy kémkedhet utánuk, az intézkedést alig néhány héttel a bevezetése után elsöprő többséggel fogadta el a Kongresszus.

A TikTok a szólásszabadsággal érvel

A TikTok szerint bármilyen leválasztás vagy szétválasztás – még ha technikailag lehetséges is – évekig tartana. Valamint azzal érvel, hogy a törvény sérti az amerikaiak szólásszabadsághoz való jogát.
Továbbá azt mondja, hogy a törvény igazságtalanul emeli ki a TikTokot büntető bánásmódra, és „figyelmen kívül hagy számos olyan alkalmazást, amelyek jelentős tevékenységet folytatnak Kínában, és amelyek nagy mennyiségű amerikai felhasználói adatot gyűjtenek, valamint számos amerikai vállalatot, amelyek szoftvert fejlesztenek és mérnököket foglalkoztatnak Kínában”.

A ByteDance beszámolt a vállalat és az amerikai kormány közötti hosszas tárgyalásokról, amelyek állítása szerint 2022 augusztusában hirtelen véget értek. A vállalat közzétette egy több mint 100 oldalas nemzetbiztonsági megállapodás-tervezet szerkesztett változatát, amely az amerikai TikTok felhasználói adatok védelmét szolgálja. Állításuk szerint több mint 2 milliárd dollárt költöttek erre az erőfeszítésre.

A kormány felfüggesztené a TikTokot

A megállapodástervezet többek között tartalmazta, hogy az amerikai kormánynak „kill switch”-et ad. Ezzel a kormány saját belátása szerint felfüggesztheti a TikTok működését az Egyesült Államokban, ha a vállalat nem tartja be a megállapodást. Valamint azt állítja, hogy az Egyesült Államok követelte, hogy a TikTok forráskódját költöztessék ki Kínából.

„Ez a kormányzat úgy döntött, hogy inkább megpróbálja leállítani a TikTokot az Egyesült Államokban. Ezzel megszünteti a 170 millió amerikai számára a szólásszabadság platformját, ahelyett, hogy tovább dolgozna egy praktikus, megvalósítható és hatékony megoldáson az amerikai felhasználók védelmére egy végrehajtható megállapodáson keresztül az amerikai kormánnyal” – írták a TikTok ügyvédei az Igazságügyi Minisztériumnak egy a mai napon nyilvánosságra hozott április 1-jei e-mailben.

2020-ban Donald Trump bírósági úton akadályozta meg a TikTok és a WeChat, a Tencent egyik egysége betiltását.

A Fehér Ház azt mondja, hogy nemzetbiztonsági okokra hivatkozva szeretné a kínai tulajdonlás megszüntetni, de a TikTok betiltását nem szorgalmazza. A hónap elején Trump csatlakozott a TikTokhoz, és nemrég aggodalmakat fogalmazott meg egy esetleges tiltással kapcsolatban.

A törvény megtiltja, hogy az Apple és az Alphabet Google alkalmazásboltjaihoz hasonlóan a TikTokot kínálják. Emellett megtiltja az internetes tárhelyszolgáltatóknak, hogy támogassák a a platformot, hacsak a ByteDance nem válik meg tőle.