Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 29

Jó híreket kapott Magyarország, megéri várni a tankolással 

A benzin és a gázolaj esetében is 5 forintos csökkenéssel számolhatunk a hazai kutakon. Ez pedig azt jelenti, hogy péntektől Magyarországon mind a benzin mind a gázolaj esetében az átlagárak 600 forint alá kerülnek. A 95-ös benzin literje 592, a gázolajé pedig 598 forintba fog kerülni. Pár nappal ezelőtt jeleztük, hogy a héten várható még meglepetés, hiszen rendkívüli zuhanásba kezdtek az olajárak. Lássuk mi történt a piacokon! 

forint erősödés

Üzemanyagárak – nyakunkon az újabb csökkenés  

A szakértők elkezdtek aggódni, hogy a forint utóbbi napokban látott szörnyű teljesítménye kihathat majd a magyarországi üzemanyagárakra is. Megkönnyebbülést hoztak viszont a rohamosan csökkenő olajárak, amelyek az OPEC vasárnapi találkozója után szabadesésbe kezdtek. A Brent típusú olaj árfolyama múlt hét szerdán még 85 dollár volt, a keddi kereskedés során viszont már 77 dollár alatt jártunk. Ezzel 4 hónapja nem látott mélypontot érintettünk. Azóta érkezett kisebb korrekció, hiszen a csütörtöki kereskedés során már ismét a 80 dollárt súroltuk, azonban az enyhülés nagy része még így is megmaradt.  

USD/HUF – változott az irány, maradt még ereje a forintnak? 

Ez idő alatt az USDHUF árfolyam a 351-es szintről – ami nem mellesleg szintén 4 hónapos mélypontnak számított egészen a 362-es szintig emelkedett. Mivel a hazai fizetőeszköz egyre rosszabb helyzetbe került a dollárral szemben, ezért a magyarországi kutakra érkező pénteki árcsökkenést főként az olajárak enyhülésének köszönhetjük. Ha viszont ilyen ütemben folytatódik a Brent típusú olaj drágulása, akkor a jövő héten elbúcsúzhatunk a 600 forint alatti üzemanyagáraktól. A hazai fizetőeszköz a szerdai kereskedés során szerzett némi momentumot a dollárral szemben. Így a 360-as szint alatt tudott maradni az USD/HUF keresztárfolyam.  

Képek forrása: Shutterstock 

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!