Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 28

Ukrajna – hatalmas feladat vár a nyugati országokra 

Igazán kedvezően alakultak a hadicselekmények az oroszok szempontjából, miután az elmúlt hetekben sorra foglalták vissza a településeket. Több fronton is támadnak, hatalmas nyomás alá helyezve ezzel a kimerült, megfogyatkozott és túlterhelt ukrán csapatokat. Kiderült, hogy Putyin szerint az eddig elért eredményeknek köszönhetően már győzelemként tudják majd eladni a történteket az orosz népnek. Ezért az elnök kijelentette, hogy készen áll a háború lezárására.

A történet viszont itt nem ér véget. Zelenszkij szerint Putyin nem akar békét. A Nemzetközi Válságcsoport (ICG) szerint, ha nem vigyázunk, akkor Ukrajnát olyan megállapodásra kényszeríthetik az oroszok, amely Vlagyimir Putyin orosz elnöknek kedvez. Ukrajna szövetségeseinek be kell biztosítani, hogy az ukrán csapatok megfelelő mennyiségű és minőségű fegyverekkel és kiképzéssel rendelkezzenek. Vajon már ki is futottunk az időből? 

Macron ismét feszegeti a határokat, így reagált Putyin

Bár az ukrán csapatok minden erejüket bevetik, hogy az oroszokat visszaszorítsák Harkiv térségében, egyre nehezebb dolguk van a fegyverhiány és a kimerült csapatok miatt. Emmanuel Macron francia elnök szerint Kijevnek meg kell engedni, hogy nyugati fegyvereket használjon az Ukrajnát célba vevő orosz katonai létesítmények ellen. A témával kapcsolatban rendkívüli bejelentés érkezett Brüsszelből is, hiszen Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője kedden kijelentette, hogy Kijevnek minden joga megvan ahhoz, hogy nyugati fegyvereket használjon az oroszországi célpontok elleni támadásokhoz.   

Vlagyimir Putyin orosz elnök megtorlással fenyegetőzött, és súlyos következményekre figyelmeztetett, ha Oroszországot nyugati fegyverekkel támadják meg. Ukrajna szükségletei továbbra is óriásiak, és Oroszország jelenleg több fronton is nyomást gyakorol. Az ukrán vezérkar jelentése szerint a Donyeck megyei Pokrovszknál az orosz csapatok részleges sikereket értek el.  

Képek forrása: Shutterstock