2024 október 02

Benzin – Autósok figyelem, rendkívüli változás érkezik! 

A gyors és drámai árváltozások egyértelműen azt jelzik, hogy az üzemanyagpiac folyamatosan mozgásban van. A figyelem és az éberség tehát továbbra is fontos tényező mindannyiunk számára. Ezért döntött úgy a MOL, hogy hetente akár többször is változtathat a nagykerárakon. Ez segíthet majd gyorsabban reagálni a piac volatilis mozgásaira. Az autósoknak tehát megéri figyelemmel követni a jelentéseket, hiszen két egymást követő napon történő tankolás is jelentős különbségeket eredményezhet. Eddig általában hétfőn és szerdán kaptunk friss számokat, a szakértők viszont pénteken újabb rendkívüli változásra hívták fel a figyelmet.  

A dízelesek ennek nem fognak örülni, megszakadt a jó sorozat 

Az olajárak a héten elkezdtek emelkedni, és ez beindította a vészjelzőket. Mivel az olaj világpiaci ára nagyban befolyásolja az üzemanyagárak alakulását, ezért egyes szakértők az üzemanyagárak csökkenő tendenciájának végét kezdték hirdetni. A Brent olaj árfolyama 82 dollárról indult, és pénteken megközelítette a 85 dollárt. Szerencsére a pénteki kereskedés második felében leadta a teljes heti gyarapodást. A hetet így 83 dollár alatt zártuk. Ez viszont nem volt elég ahhoz, hogy a gázolaj hazai átlagára tovább csökkenjen. Pénteken a holtankoljak.hu vegyes változásról számolt be. A benzin esetében ez 4 forintos csökkenést, míg a gázolaj esetében 2 forintos emelkedést jelent hétfőtől. Így az alábbi átlagárakkal számolhatunk a kutakon: 95-ös benzin: 612 Ft/liter, gázolaj: 609 Ft/liter.  

Benzin – A forint és az olaj diktálják a tempót?

A benzin átlagára az áprilisi csúcsértékekhez képest literenként 34 forinttal lett olcsóbb. A dízel esetében, ha megnézzük a februári csúcsokat, akkor 54 forintos csökkenést láthatunk, ami több mint 8 százalék. A kormány által kitűzött cél elérését nagyban segítették a legfontosabb mozgatórugók is. A forint jelentős területet foglalt vissza a dollártól, miközben az olajárak is bezuhantak. Az elmúlt héten azonban a medvék és a bikák nem bírtak egymással, és nem történt szignifikáns elmozdulás.  

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!