Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 27

Háború – egyre több a halott, belebukik a miniszterelnök?

Áttörést érhet el az izraeli hadsereg a Hamász terrorszervezet ellen vívott közel-keleti háborúban. A gázai lakosság viszont már nagyon szenved, napról napra egyre reménytelenebb helyzetbe sordódnak. A palesztin egészségügyi minisztérium vasárnap kiadott nyilatkozatában elmondta, hogy október óta már közel 19 ezer palesztin vesztette életét, és az áldozatok 70 százaléka nő és gyermek. A brit és a német külügyminiszter szerint nem győzhet Izrael, ha a Hamász terrorszervezettel együtt a békés együttélés esélyét is lerombolja a palesztinokkal. A csapatok sorsdöntő lépés előtt állnak, jöhet a háború új szakasza?

Háború – hatalmas alagútrendszerre bukkant Izrael

Apokaliptikus körülmények uralkodnak a Közel-Keleten, most azonban áttörés érkezhet. Az izraeli csapatok vasárnap bejelentették, hogy rábukkantak a Hamász eddigi legnagyobb, 4 kilométer hosszú alagútrendszerére, amely 50 méteres mélységben húzódik meg a harctér alatt. A becslések szerint az alagút kiépítése több millió dollárba kerülhetett. Bár nem lép át Izraelbe, nagyon közel nyúlik a határhoz. 400 méterrel az északi Izrael-Gáza határ előtt ér véget. Az alagút a Hamász stratégiai infrastruktúrájának egy nagyon fontos része volt, amelyet az IDF most már meg fog semmisíteni. A harctérrel ellentétben viszont úgy tűnik a politika világában vesztésre áll Izrael.

Netanjáhú elveszítette az emberek bizalmát, kérdésessé vált a Hamász legyőzése?

Az izraeli ellenzéki vezető szerint új miniszterelnökre van szüksége az országnak. Bár Benjámín Netanjáhú megfogadta, hogy győzedelmeskedni fognak a Hamász felett, a világ több országában is elégedetlenségüket fejezték ki az emberek a háború brutalitásával kapcsolatban. A legnagyobb kérés Izrael felé, hogy tegyenek különbséget a terroristák és a civilek között. Bár sokak szerint a háború megnyerése már csak idő kérdése, vannak, akik kételkednek Izrael sikerében.

A brit és a német külügyminiszter szerint egy bizonyos feltétel teljesítése nélkül Izrael nem nyerheti meg a Hamász iszlamista terrorszervezet ellen vívott háborúját. Ha a hatalmas pusztítás közepette Izrael a békés együttélés esélyét is lerombolja, akkor nem győzhet a háborúban. Éppen ezért sokan egy fenntartható tűzszünet megvalósítása mellett állnak.

Címlapkép forrása: Shutterstock