Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 28

Más csak 5,3 százalékaz infláció Olaszországban

.Olaszországban az előzetesen közölt 1,8 százalék helyett 1,7 százalékkal, 2021 júniusa óta a legkisebb mértékben nőttek a fogyasztói árak októberben. Éves összevetésben a szeptemberi 5,3 százalékos emelkedést követően.

Ez derült ki az olasz statisztikai hivatal, az Istat honlapján  közzétett végleges adatokból. Az Istat végleges adatai alapján októberben havi szinten az előzetesen közölt 0,1 százaléknál nagyobb mértékben, 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak Olaszországban. Az előző havi 0,2 százalékos emelkedést követően. Az Istat közleménye szerint az éves árnövekedés mérséklődéséhez elsősorban a szabályozott és a nem szabályozott energiatermékek árának alakulása, valamint kisebb mértékben a feldolgozatlan élelmiszerek és a feldolgozott élelmiszerek és alkoholos italok árának lassuló növekedése járult hozzá. A szabályozott energiatermékek árcsökkenése a szeptemberi 27,9 százalékról 31,7 százalékra gyorsult. Míg a nem szabályozott energiatermékek ára az előző havi 7,6 százalékos emelkedés után 17,7 százalékkal csökkent éves összehasonlításban – ismertette a táviraíti  iroda.

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) növekedési üteme októberben éves szinten 1,8 százalékra mérséklődött. A szeptemberi 5,6 százalékról, havi összevetésben pedig 0,1 százalék emelkedést mértek a szeptemberi 1,7 százalékos növekedés után. A feldolgozatlan élelmiszerek és az energia nélkül számított éves maginfláció az előző havi 4,6 százalékról 4,2 százalékra mérséklődött októberben.