Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 28

Megcsappant az Allianz negyedéves nyeresége

A német Allianz SE biztosítótársaság csökkenő nyereséggel és romló működési eredménnyel zárta az idei harmadik negyedévet a természeti katasztrófák miatti kárigények magas szintje következtében.

A cég honlapján pénteken közzétett adatok szerint az Allianz harmadik negyedéves működési eredménye 14,6 százalékkal, 3,468 milliárd euróra csökkent az előző év azonos időszakában elért 4,062 milliárd euró után. A vállalat adózott eredménye 29,5 százalékkal, 2,021 milliárd euróra csökkent a tavalyi harmadik negyedévi 2,866 milliárd euróról, azonban így is felülmúlta az elemzők által várt 1,989 milliárd eurót. Az idei harmadik negyedév eredményeit egy évtizede a legjelentősebben érintették a természeti katasztrófákból eredő kárigények. Az Allianz közlése szerint az idei nyári áradások, jégeső és viharok miatti kárigények „kivételesen magas” szintjével kellett szembenéznie a vállalatnak – közölte a távirati iroda.

Az Allianz negyedéves bevétele ugyanakkor 4,5 százalékkal, 36,5 milliárd euróra emelkedett. A januártól szeptemberig tartó időszakban azonban a működési eredmény 3,6 százalékkal javult éves szinten, az adózott eredmény pedig 20,2 százalékkal nőtt. A biztosító Szolvencia II irányelv szerinti tőkemegfelelési mutatója a harmadik negyedév végén 212 százalékra javult a tavalyi negyedik negyedév végi 201 százalék után. Az Allianz megerősítette, hogy az idei működésieredmény-cél a tavalyihoz hasonló, 14,2 milliárd euró, plusz/mínusz 1 milliárd euró. A májusban indított 1,5 milliárd eurós részvényvisszavásárlási program legkésőbb az idei év végéig befejeződik. A befektetők pozitívan értékelték a jelentésben közölteket, az Allianz részvénye mintegy 2,0 százalékos pluszban állt a frankfurti tőzsdén pénteken 14.45 óra körül.