Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 20

Az infláció recesszió nélkül is visszatérhet 2 százalékra

Austan Goolsbee, a Federal Reserve Bank of Chicago elnöke csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy a Fednek van esélye arra, hogy az inflációt a 2 százalékos célértékre csökkentse anélkül, hogy az intézkedés recessziót váltana ki. A bankelnök olyan elemzőket idézett, akik szerint az inflációs célt „hamarosan és további politikai szigorítás nélkül” is el lehet érni.

Goolsbee szerint az elkövetkező negyedévekben az infláció alakulásának szempontjából „kulcsfontosságú” tényező lesz az ingatlanpiac helyzete. A bankelnök figyelmeztetett arra, hogy az emelkedő lakásárak a piaci bérleti díjakat is növelhetik, ami serkentheti az inflációs számokat. A gazdasági kilátásokat illetően számos kockázatot sorolt fel, köztük az olajárak emelkedését, a kínai ipari tevékenység visszaesését, az amerikai autógyári munkások elhúzódó sztrájkját. Ennek ellenére a Federal Reserve Bank of Chicago elnöke hisz az infláció legyőzésében.

Extrém félelem az amerikai börzéken

Ennek ellenére a piacokon jelenleg pánik uralkodik. Az amerikai részvények többsége jellemzően azóta esésben van, hogy a Federal Reserve a múlt héten előrejelzéseket tett közzé. Amelyek szerint a befektetők által vártnál hosszabb ideig, 2024-ig 5 százalék felett kívánja tartani irányadó kamatlábcélját. Emellett az elemzők szerint a részvények gyengélkedést fokozzák az emelkedő kincstári hozamok és az erősödő dollár is.

infláció

A CNN széles körben elismert „Fear and Greed” indexe szerint az amerikai befektetőket hat hónap utána először újra „extrém félelem” keríti hatalmába. A Fear and Greed index („félelem és kapzsiság index”) számos adatot használ fel, beleértve a Cboe Volatility Index-et is. A Vix, ismertebb nevén a Wall Street „félelemmérője”, szerdán újra az extrém félelem tartományba bukott. A Fear and Greed index utoljára március 15-én járt az extrém félelem zónájában, amikor a piacok Silicon Valley Bank összeomlásától és annak lehetséges következményeitől tartottak.

Forrás: Teletrader

Borítókép forrása: www.shutterstock.com