Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 20

Tolódik az elektromos autózásra való átállás

A brit miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy 5 évvel későbbre halasztják a belső égésű motorral szerelt járművek betiltását.

A brit kormány 2030-ről 2035-re halasztja az új benzin- és dízelmotorral szerelt autók értékesítésének betiltását. – erősítette meg Rishi Sunak brit miniszterelnök szerdán.

A belső égésű motorral szerelt új járművek értékesítésének tilalma 2030-ban lépett volna hatályba. Egyes hibrid hajtással szerelt modellek, „amik jelentősebb mértékben zöldnek számítanak”, 2035-ig korlátozás nélkül értékesíthetőek lettek volna. A brit miniszterelnök, Rishi Sunak most bejelentette, hogy 2035-ig minden járművet korlátozás nélkül lehet majd értékesíteni a szigetországban.

belső égésű motorral szerelt autó

Rishi Sunak azt is elmondta, hogy ez a lépés is része a „kulcsfontosságú zöld politikák késleltetésének.” Elmondása szerint a kormány továbbra is elkötelezett amellett, hogy az Egyesült Királyság 2050-re elérje a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátást.

Nyilatkozatában Sunak elmondta, hogy „keményen dolgozunk azon, hogy az Egyesült Királyság világelső legyen az elektromos autózás terén. A miniszerelnök szerint a törekvés eredményes, hiszen „máris milliárdos nagyságrendű új, külföldi beruházásokat vonzottunk az országunkba”.

elektromos autó

Rishi Sunak azt is hozzátette: „Várakozásaim szerint 2030-ra az eladott autók túlnyomó többsége elektromos lesz, mert a költségek csökkennek, a hatótávolság javul, a töltési infrastruktúra pedig fejlődik. Azt is gondolom, hogy – legalábbis egyelőre – az embereknek kell meghoznia az elektromos autózás mellett való döntést, nem pedig a kormánynak kell kényszerítenie erre. A kezdeti költségek magasak, a töltőinfrastruktúra kiépítése pedig még várat magára.

„Így, hogy több időnk legyen felkészülni, és megkönnyítsük az elektromos járművekre való átállást a belső égésű motorral szerelt járműveket 2035-ig továbbra is meg lehet vásárolni.” – magyarázta a döntést a brit miniszterelnök.

Forrás: Autocar

Borítókép forrása: www.shutterstock.com