Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 27

Jön a fontos adat – kiderül, mennyivel lett drágább az élet

A következő napokban nem lesz túl sok makroadat, illetve esemény, ráadásul ma kereskedési szünnapot tartanak az Egyesült Államok tőzsdéin. A magyar gazdaságról azonban talán az egyik legfontosabb adatot közlik, megtudjuk, hogy mennyivel drágult az élet augusztusban.

Nemzetközi piacok – kevesebb adat érkezik

A mai napon jelentősebb makroadat nem lát majd napvilágot, és a New York-i tőzsdén kereskedés sem lesz az ottani munka napja miatt. Holnap hajnalban érkezik a kínai Caixin kompozit beszerzési menedzser index. Szerdán közlik magyar idő szerint délután 4 órakor az Egyesült Államokból az ISM szolgáltatóipari indexet. Csütörtökön reggel a német ipari termelési adat lehet érdekes, 11 órakor pedig az eurózónás igazított GDP adat érkezik. 14:30-kor szokásosan közlik az amerikai munkanélküli segélykérelmek számának alakulását. Péntek hajnalban a japán GDP adat alapozhatja meg a hangulatot, ezen kívül jelentősebb makroadatra nem kell számítsunk a gazdasági naptárak alapján.

Hazai piac – jön az inflációs adat

A nemzetközi piacok eseményei természetesen a hazai tőzsdére is jelentős hatást gyakorolhatnak. A magyar gazdaságról is érkezik azonban két fontos adat. Csütörtök reggel az ipari termelés alakulásáról közöl adatokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Péntek reggel pedig az inflációs adat kerül közlésre a KSH tolmácsolásában, vélhetően a júniusihoz, júliusihoz képest éves bázison augusztusban tovább csökkent a pénzromlás mértéke. Ez pedig hatással lehet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikájára is, emiatt is lehet különösen érdekes a közölt adatsor.

Forrás: Erste Gazdasági Naptár

Címlapkép forrása: Shutterstock