2024 október 05

Miben különböznek az európai és az ázsiai fényvédő krémek?

A fényvédő krémek használata ma már egyre elterjedtebb, és sokan építik be a napi bőrápolási rutinjukba, hiszen a bőrüket szeretnék megóvni a káros UVA és UVB sugárzástól. Az európai és az ázsiai kultúrában egyaránt hagyománya van a fényvédelemnek, de a napozási szokásokhoz való hozzáállásuk eltérő. 

A helloskin.hu arcápolási kozmetikumai között az európai és az ázsiai, koreai fényvédő készítményeket egyaránt megtalálod. Mindkét típusú terméknek fontos szerepe van abban, hogy megvédd a bőrödet a káros sugaraktól, és meg tudd őrizni az egészségét és szépségét. 

Mit jelent Európában a fényvédelem?

Egy európai országban a fényvédelem leginkább nyáron jellemző. Amikor a kánikulában a strandra megyünk, viszünk magunkkal naptejet. Ebből beszerezzük a legnagyobb faktorszámú krémet, és vastagon bekenjük magunkat. Ezáltal kellő védelmet adunk a bőrünknek a napsugarakkal szemben. 

Általában nem jut eszünkbe, hogy ezzel a naptejjel bekenjük magunkat, ha kirándulni megyünk, vagy egy városi sétát teszünk, pedig a bőrünk ilyenkor is ki van téve a káros sugaraknak. Jobb esetben felteszünk egy kalapot vagy baseball sapkát a fejünkre, nehogy napszúrást kapjunk, esetleg napszemüveget hordunk. Arra nem gondolunk, hogy az arcunkat, dekoltázsunkat, karunkat stb. is védeni kellene.

Mitől más az ázsiai fényvédelem?

Az ázsiai országokban a fényvédő krémek a napi bőrápolási rutin részei, vagyis az ázsiai nők nemcsak tisztítják, hidratálják az arcbőrüket minden nap, hanem a fénytől is védik. Ebből kifolyólag a fényvédő krémek sem a naptejre hasonlító, zsíros állagú, nehezen beszívódó termékek, hanem kellemes viseletet biztosító, finomabb textúrájú, gyorsan beszívódó kozmetikumok. Ezeket természetesen nemcsak a strandolás, napozás során használják, hanem a mindennapi feladataik során, tehát akkor is, ha elmennek vásárolni, ha elmennek a munkahelyükre stb. A fényvédő krémeket beillesztik a mindennapi rutinjukba, ezáltal sokáig megőrzik a bőrük szépségét, rugalmasságát.

Melyik a jó megoldás?

Természetesen mindkét fényvédelemnek megvan a maga szerepe, hiszen ha egész napos strandolásra készülünk, érdemes a testesebb, krémesebb állagú fényvédő krémekkel védekeznünk, míg ha kevésbé leszünk a tűző napon, akkor elegendő a koreai fényvédő krémet használnunk. Ez utóbbit – a globális felmelegedés és az éghajlatváltozás miatt – már Európában is indokolt minden nap használni, hiszen egyre napfényesebb tavaszokra, forróbb nyarakra, melegebb őszre számíthatunk.

A koreai fényvédő krémek nemcsak védelmet nyújtanak, hanem – természetes összetevőik révén – táplálják, nyugtatják és hidratálják is a bőrt. A rajtuk szereplő PA + jelölés az UV-A sugárzással szembeni védelmet jelöli. A négy + jel pedig a legmagasabb szintű védelmet jelenti. 

A fényvédelem fontossága tehát nem vitatott egyik kultúrában sem, így akkor tesszük a legjobbat a bőrünkkel, ha mindennap ügyelünk a fényvédelemre a koreai kozmetikumok használatával, és amikor szükséges, bevetjük a nagy faktorszámú naptejet is.