Rendkívüli Hírek:

2024 október 01

Váratlanul kamatot csökkentett a kínai jegybank

A kínai jegybank váratlanul kamatot csökkentett kedden, három hónapon belül másodszor, hogy a monetáris lazítással lökést adjon a lassuló gazdaságnak.

Jegybank: egyéves LPR

A kínai központi bank 15 bázisponttal, 2,5 százalékra csökkentette a középlejáratú hitelkeret (MLF), a pénzintézeteknek nyújtott egyéves lejáratú hitelek kamatát. A Reuters által a napokban megkérdezett 26 szakértő közül 20 azt várta, hogy a jegybank változatlanul hagyja az MLF-kamatot. A keddi döntés megnyitotta az utat az 1 és 5 éves hitelek referenciakamatának (Loan Prime Rate/LPR) csökkentése előtt.

Az egyéves LPR szolgál iránymutatásként a többi bank számára az új és kinnlevő hitelkamatok meghatározásában, míg az ötéveseké a jelzáloghitelek kamatait irányozza elő. Az LPR havi rögzítése jövő hétfőn esedékes – ismertette a távirati iroda.

Lassult a kiskereskedelmi forgalom

Az LPR 2019 augusztusában lett az új benchmark a kínai központi bank kamatreformja után. 2020-tól a jegybank megköveteli a bankoktól, hogy az új hitelek kamatainak meghatározásakor az LPR-t vegyék alapul. A kínai jegybank júniusban csökkentette az LPR-t 3,65 százalékról 3,55 százalékra, hogy támogassa a gazdaságot, de azóta egyre gyengébbek a makroadatok. A keddi váratlan kamatcsökkentés után nem sokkal ismertették, hogy Kínában lassult a kiskereskedelmi forgalom és az ipari termelés növekedése, illetve nőtt a munkanélküliség júliusban.