Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 26

Szakad tovább a forint – mi történik itt?

Egyelőre ma sincs jó napja a hazai fizetőeszköznek. Az EUR/HUF keresztárfolyam újra 391 fölé emelkedett, hónapok óta nem volt ennyire gyenge a forint az euróval szemben. Közben igencsak elromlott a nemzetközi piaci hangulat is, ami alapvetően nem tesz jót a feltörekvő devizák befektetői megítélésének.

Forint – esik tovább

Tegnap még a rossz kinti hangulat ellenére is a forint erősödése volt a jellemző a nap legnagyobb részében. Úgy tűnt, hogy a hazai pénznem képes ledolgozni a megelőző napok esésének egy részét, ma reggel azonban újból jelentősebb esés kezdődött. Az euróárfolyam így újra 391 fölé emelkedett, a júliusi eleji zuhanás után sem volt ennyire gyenge a forint. Ahogyan tegnapi cikkünkben az OTP Elemzési Központ technikai elemzését idéztük: szerintük a 400 feletti euró is lehetséges a grafikon alapján.

A mostani forintesés mögött vélhetően több tényező is meghúzódhat. A megjelent elemzések szerint ezek között szerepelhet, hogy az Egyesült Államok szigorítja a vízumszabályokat Magyarországgal szemben, valamint az is, hogy az uniós források kapcsán még mindig nagyon nagy a bizonytalanság. A korábbi elemzői megszólalások szerint a nemzetközi piaci hangulat és a nagy jegybankok monetáris politikája is befolyásoló tényező lehet. Márpedig a tegnapi és a mai nap egyelőre az esésről szült a piacokon. Az USA kedd esti leminősítése alaposan betette a kaput a befektetőknél, legalábbis a részvényindexeket elnézve ezt a következtetést vonhatjuk le.

Zsiday Viktor portfoliomenedzser is írt egyébként blogbejegyzést a forintról. A befektetési szakember szerint a forint árfolyam a környező és hozzánk hasonló országokhoz képest fogyasztói árakat figyelembe véve a helyén van. Kiemelte ugyanakkor, hogy a hazai kockázatok nagyon jelentősek, és ezt nem biztos, hogy ellensúlyozza a kamat.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!