2024 október 01

Han Kuang – invázióra készül Tajvan

Múlt héten jeleztük, hogy közeledik Tajvan évente megrendezésre kerülő Han Kaung gyakorlata, mely során az ország különböző katonai gyakorlatokat folytat. A gyakorlatok célja a hadsereg felkészültségének és készenlétének javítása. A szigetország egyik legnagyobb fenyegetése most Kínából érkezik, ezért a mostani gyakorlatok egyik fő motívuma a kínai invázióra való felkészülés. Egy lehetséges támadásra a legnagyobb esélyt 2025-2027 között látják a szakértők. Az idő tehát Tajvan ellen dolgozik. Sok szakértő szerint Tajvannak nincs esélye Kína ellen. A legtöbb, amit tehetnek, hogy megpróbálják fenntartani az ellenséget, amíg meg nem érkezik az amerikai segítség.

Han Kuang – A kínai invázió első jelei

A Han Kuang gyakorlatok a következő szituációról szóltak. Egy nap kínai helikopterek egy csoportja megszokottnál alacsonyabban repül el Tajvan északi partja felett. Őket szorosan követik további helikopterek tele katonákkal. Majd megszólalnak a szirénák, felfegyverzett katonák, harckocsik és páncélozott járművek bukkannak elő, és a betolakodókat kiszorítják. Az inváziónak vége, Tajvan biztonságban van. Mindez körülbelül 20 percet vett igénybe.

Sokan azt mondanák, hogy ez egyáltalán nem realisztikus, és a kínai csapatok sokkal nagyobb számban fognak érkezni. Azonban már ez is haladás Tajvan részéről, és egyes szakértők szerint már most komoly változásokon ment át a szigetország védelme. Fontos lépéseket tesznek a felkészültségük javításában, és nemrégiben megszületett az ukrán háború ihlette veszélyes stratégia. Rájöttek, hogy az ukránok egyik legkritikusabb lépése a drónflotta kialakítása volt, amely segítségével nagyban csökkentették az oroszok légi fölényét. Kína több, mint 50 fajta drónnal rendelkezik, míg Tajvan esetében ez a szám csupán 4. Versenyt futnak az idővel, de minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy ezen mihamarabb változtassanak.

Történelmi mélypont közelében a Kínáról alkotott kép

A legtöbb magas jövedelmű országban az emberek Kínáról alkotott képe erősen negatív irányba mozdult el. Egy felmérés alapján, amelyben az emberek Kínáról alkotott véleményét vizsgálták meg 24 országban, kiderült, hogy 67 százaléka a felnőtteknek negatív véleménnyel van az országról. Az elemzők arról számoltak be, hogy sok országban a Kínával kapcsolatos negatív nézetet az okozza, hogy a közvélemény szerint Kína fenyegetést jelent gazdasági érdekeikre és kormányzási rendszerükre nézve.

Címlapkép forrása: Shutterstock