2024 október 02

Kína GDP-növekedése elmaradt a várakozásoktól

Kína gazdaságával kapcsolatos hírek több szempontból is fontosak. A világ második legnagyobb gazdaságáról van szó, hatalmas csomópontnak számít Kína. Sokan bíztak abban, hogy Kína gazdasága végre talpra áll a több éven keresztül elhúzódó covid korlátozásokból. December óta enyhítettek az emberekre és a gazdaságra nehezedő nyomáson. Az adatok azt mutatják, hogy a gazdaság mindössze 0,8 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest. Ez nagy hátralépés az első negyedéves 2,2 százalékról. Ezen felül azonban meg kell említeni egy másik veszélyes faktort is.

Tajvani feszültség és figyelemelterelés

Tajvan és Kína közt az utóbbi időben komoly nézeteltérések voltak. A feszültség egyre csak nőtt az Egyesült Államok beavatkozásával. Az elmúlt hónapokban felmerült annak az esélye, hogy Kína már a közeljövőben is megindíthatja támadását a szigetország ellen. Egyes elemzők szerint Kína a rossz gazdasági teljesítményéről is elvonhatná a figyelmet a konfliktussal. Vannak, akik szerint a gazdaságról szóló kiábrándító adatok miatt nagyobb a Kína és Tajvan közti konfliktus esélye. 2025-2027 között látják a legnagyobb esélyét egy kínai támadásnak. 2027-ben Xi Jinping várhatóan már negyedik ciklusát fogja tölteni elnöki pozíciójában. Egyes szakértők szerint, ha az előző háromban nem tud majd semmilyen eredményt felmutatni akkor lehet, hogy más lehetőségek után fog nézni, amivel megalapozhatja dicsőségét.

A GDP adatokról mélyebben

Az elmúlt három évtizedben Kína növekedése alapjaiban változtatta meg a világgazdaságot, és új keresletet is biztosított. A kezdetben mutatott tempó viszont nem tartható fent örökké, és az utóbbi években ez meg is látszott. Az ország növekedési ütemét igazán a járvány időszaka bélyegezte meg.

Az idei negyedévben az ország gazdaságának növekedése a belföldi és nemzetközi kereslet gyengülése miatt elmaradt a várakozásoktól. A második negyedévben mutatott 6,3 százalékos éves bővülési ütem jelentősen elmaradt az előrejelzett 7,3 százalékos növekedéstől. Nehéz helyzetbe került Kína. A munkanélküliségi ráta kezelésére és agresszív ösztönző intézkedésekre lenne szüksége az országnak. Ez viszont az adósságkockázat növekedéséhez és strukturális torzulásokhoz vezethet. A hétfői adatok, amelyek a fogyasztói kiadások jelentős lassulását és az üzleti bizalom megingását mutatták, megerősítették azt az elképzelést, hogy a növekedés valóban elvesztette a lendületet. A közgazdászok szerint veszélybe került Kína idei évre kitűzött 5 százalékos növekedési célja.

Címlapkép forrása: Shutterstock