Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 26

Infláció tipp: mennyit érne ma egy régi tízezres?

A jelenlegi gazdasági helyzetben a leginkább kellemetlen dolog a háztartások számára az igen magas infláció lehet. Bár már jelentős csökkenésbe kezdett az árszínvonal éves bázison, évtizedek óta nem láttunk olyan magas áremelkedéseket, mint az utóbbi időben. A pénztárcánkban lévő pénznek a vásárlóereje egyre kisebb lett – de mennyit is értek mai árakon ezek a bankjegyek akkor, amikor kibocsátották őket?

Infláció – jelentős kihívás

2023 januárjában éves összevetésben 25,7 %-os inflációt mért a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Akkor az egy évvel azelőtti tízezresünk már több, mint negyedével kevesebbet ért, ami 12 hónap alatt brutális drágulás. Jó hír, hogy azóta már csökkent az infláció, júniusban 20,1 %-os volt az éves áremelkedés üteme. Ezzel a 2022 szeptemberi inflációs adatot értük el, van tehát még hova csökkennie az árszínvonalnak. Addig is érdekességképpen érdemes megnézni, hogy mennyit is érnek a pénztárcánkban lévő bankjegyek.

Volt régen „százezresünk” is

A legkisebb forgalomban lévő bankjegy, az 500 forintos II. Rákóczi Ferenc portréjával 1998-ban került forgalomba. Ez akkor annyit ért, mint most 2117 Ft. Egészen aprópénznek számít tehát manapság az ötszázas ahhoz képest, mint mikor kibocsátották. A még fémcsík nélküli ezres is 1998-ban került kibocsátásra, ez akkor mai árakon nézve 4233 Ft-ot ért, a kétezres pedig 8466 Ft-ot. A lila ötezreseket 1999-ben adták ki, 18518 Ft-ot ért ez akkor 2023-as árakon – a korabeli húszezres volt tehát.

A tízezres már 1997-ben forgalomba került, mai árakon több, mint 50 ezer Ft-ot ért. Az a bankjegy, amellyel manapság már egy közepes bevásárlást is nehézkes elintézni, innen nézve egészen hihetetlen értékkel bírt az első sorozat megjelenésekor. A (még régebbi fajta, sárga-lila) húszezres 2001-ben került forgalomba, 22 évvel ezelőtt mai árakon kicsit több, mint 100 ezer Ft-nak felelt meg az értéke. Nem véletlen, hogy régebben alig tudtak visszaadni egy húszezresből a kisebb boltokban, és hogy inkább megtakarításra, mintsem napi fizetésre használta a lakosság. A mai, „zöldhasú” húszezres 2014-es kibocsátásához viszonyítva is jócskán nőttek azért az árak – mai árakon 31612 Ft-ot ért volna egy akkori húszezres.