Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 19

Forint – szakad tovább, gyorsan váltsunk eurót?

Ahogyan tegnapi cikkünkben is megírtuk, jelentős esésbe kezdett a forint a főbb devizákkal szemben. Az EUR/HUF keresztárfolyam hónapok óta nem állt olyan magasan, mint a mai napon, ma volt, hogy 384 forintnál is többet kellett adni egy euróért. Közben zajlik a Kormányinfó, azt megtudhattuk, hogy a költségvetés helyzetével kapcsolatos előzetes feltételezésekkel ellentétben nem csökkennek a családtámogatások.

Forint – esik és esik

Az euróárfolyam múlt héten még 368 körül is járt, több, mint egy éves csúcsa környékén tudott tehát tartózkodni a hazai pénznem az euróval szemben. Azóta viszont szinte folyamatos a gyengülés, de igazán a tegnapi napon indult be az esés. Akkor ugyanis 380 fölé emelkedett az EUR/HUF kurzus, ma pedig már 384 fölött is járt az árfolyam a devizapiacon. Utoljára március utolsó napján volt ennyire gyenge a forint, negyedéves mélypontra zuhant tehát a magyar fizetőeszköz.

A Portfolio.hu elemzése szerint a tegnap kiszivárgott brüsszeli jelentés is lehet a gyengülés egyik oka. A jelentésben ugyanis nagyon komoly jogállamisági kritikákat fogalmazott meg Magyarországgal kapcsolatban az Európai Bizottság. Ez pedig nem mutat jó esélyeket az uniós pénzekkel kapcsolatos tárgyalásokra nézve. Az uniós pénzek kérdése pedig nagyon régóta meghatározó, és az elemzők korábbi megszólalásai szerint valóban befolyásolhatja ez a forint árfolyamát.

Inflációs adat is jön

A hét tartogathat még további izgalmakat a mai Kormányinfón kívül is. Pénteken érkezik ugyanis a júniusi inflációs adat. Az, hogy a pénzromlás milyen mértékű, jelentősen befolyásolhatja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikáját, ezen keresztül pedig értelemszerűen a forint piaci megítélését is. Ennek első hatását akkor láthatjuk, amikor július végén ismét összeül a Monetáris Tanács, hogy döntsön a kamatszintről. A legutóbbi két kamatdöntő ülésen 100-100 bázisponttal csökkent az irányadó ráta. Emellett péntek este dönt a Standard&Poor’s hitelminősítő az ország államadósságának besorolásáról. Néhány hete a Fitch Ratings nem minősítette le Magyarországot, az S&P pedig januárban megtette ezt – így meglepő lenne, ha újabb leminősítés érkezne pénteken.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!