Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 19

Forint – zuhanni kezdett, 400-as euró felé megyünk?

Május közepe óta nem volt olyan gyenge a forint, mint a mai napon. Az EUR/HUF kurzus 378 fölé emelkedett, holott előző héten még 368 körül is járt az euróárfolyam. Akkor úgy tűnt, folyamatos a magyar fizetőeszköz erősödése. Fontos adatok érkeznek a héten makrogazdasági fronton Magyarország szempontjából, de a nemzetközi piaci tényezőket sem érdemes figyelmen kívül hagyni.

Esni kezdett

A forint gyengülése a főbb devizákkal szemben már az előző héten elindult. A júniusi hónapot már 372 körül zárta az EUR/HUF keresztárfolyam, és azóta további gyengülést láthattunk. Nemrég pedig jó hírként volt értelmezhető, hogy a Fitch Ratings nem minősítette le Magyarországot. A forint mozgásában vezető jegybankárok megnyilatkozásainak is lehet szerepe ugyanakkor, mint arra korábban az elemzők is rávilágítottak. Pénteken érkezik az S&P hitelminősítő döntése az ország államadósságának besorolásáról. Az S&P januárban már leminősítette az országot, valószínűleg meglepetés lenne, ha újra hasonló történne.

Addig is lesznek bőven fontos makroadatok. Ide sorolható a csütörtöki ipari termelési és kiskereskedelmi forgalmi adat, de a legérdekesebb a péntek reggeli inflációs adatsor lehet. Ez utóbbi ugyanis jelentős mértékben meghatározza a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikáját. Mint ismert, jelenleg kamatcsökkentési ciklust visz véghez a jegybank, májusban és júniusban is 100-100 bázisponttal, összességében 18 %-ról 16 %-ra csökkent az irányadó ráta.

Forint – technikai elemzés

Az OTP elemzési központ ma reggel elemzést adott ki az EUR/HUF devizapárra vonatkozóan is. Szerintük a 367,2-es természetes szintről egyre erősebb visszapattanások jelzik, hogy a 375 alatti zóna már nem a legkomfortosabb a forint befektetőknek. Az emelkedéseknél profitrealizálásokra lehet gyanakodni az elemzés alapján. Amíg a fő piros trendvonal nem törik addig komoly forint gyengülés nincs a pakliban az OTP technikai elemzői szerint. A csökkenő trenden belül körülbelül 10-15 forintos forintleértékelődés után lehet jobb forint vételi helyet találni az elemzők véleménye alapján. Ellenállásnak a 390,625, a 406,25 valamint a 414,06 lett megjelölve, támasz pedig a 367,2, valamint a 359,4 lehet.

Technikai elemzés forrása: OTP Global Markets

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!