2024 október 03

Háború – Belső viszály az oroszoknál

Problémák merültek fel Vlagyimir Putyin orosz elnök és a Wagner-csoport között. Prigozsin nyíltan és többször is kritizálta már a védelmi minisztérium legmagasabb szintű tisztviselőit. Szerinte Oroszország rossz stratégiával közelítette meg a háborút. A Wagner-csoport szerezte meg Bahmut városát, amelyet aztán fokozatosan átadott az orosz hadseregnek. Bahmut ostroma alatt azonban a kelleténél több katonát veszített Prigozsin. Bevallása szerint ennek oka az orosz fegyverhiány volt. A napokban viszont Oroszország is beismerte, hogy jelenlegi fegyverarzenálja nem lesz elég a háború befejezéséhez. Vlagyimir Putyin orosz elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy a fegyveres erői nem rendelkeznek a háború megnyeréséhez szükséges haditechnikai eszközökkel – írta a portfolio.hu. Természetesen nem adják meg magukat olyan könnyen. Putyin ragaszkodott ahhoz, hogy Moszkva fokozza a fegyvergyártást. A háború már eddig is rengeteg pénzt nyelt el, azonban a hiányt pótolni kell. Putyin keddi beszéde után világossá vált, hogy a belső problémákat kell először megoldani, a háborús sikerek csak ezután jöhetnek. Az orosz hadiipar összekapta magát és egy ideje már megháromszorozta a harctérre szánt fegyverek gyártását. A legnagyobb keresletű felszerelések gyártását pedig tízszeresére emelte.

A háborúhoz fegyverek kellenek, ezt tudják az ukránok is

Zelenszkij elnök szerint Ukrajnának további segítségre van szüksége, ezért újra a nyugati nagyhatalmakhoz fordult az elnök. Zelenszkij tudja, hogy országának további támogatásra van szüksége, ha szeretne sikereket elérni az oroszok ellen, ezért próbál minél több segítséget kicsikarni a nyugati nagyhatalmakból.

Hanna Maliar, Ukrajna védelmi miniszterhelyettese szerint az ukrán csapatoknak a napokban sikerült tovább nyomulniuk keleten Bahmut közelében, és délen pedig Zaporizzsja városánál. De elismerte, hogy az orosz erők bizonyos területeken erős védelmet tanúsítottak. A lőszerhiány ellenére Oroszország az elmúlt hetekben fokozta Ukrajna bombázását. A régóta várt ellentámadás már rendkívül heves csatákat eredményezett, miközben az ukrán erők próbálják áttörni a jól felépített orosz védelmi vonalakat.

Forrás: portfolio.hu; cnbc.com; bbc.com

Címlapkép: Shutterstock