Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 20

Infláció – honlap jön a mindenki által várt adat

Holnap 8:300-kor közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a májusi inflációs adatot. Várhatóan továbbra is 20 % felett volt az év/év alapú pénzromlás mértéke, nehéz azonban megtippelni előre a pontos inflációt. Márpedig fontos lesz a mutató alakulása a háztartások, a vállalatok és még a forint számára is.

Érkezik az adat – mennyi az infláció?

Mint az a KSH előző adataiból kiderül, több évtizedes csúcson januárban tetőzött az infláció Magyarországon. Akkor 25,7 %-os volt az éves szinten mért fogyasztói áremelkedés. Ez értelemszerűen szinte beláthatatlanul távol van az egészséges inflációtól. Februárban 25,4 %-os inflációt mértek az előző év azonos hónapjához képest, míg márciusban 25,2 %-os volt a pénzromlás. Nagyobb visszaesésre csak áprilisban került sor, az év negyedik hónapjában 24 %-os inflációt közöltek a statisztikusok.

A kormány és a jegybank év végére az egy számjegyű infláció elérését tűzte ki célul, ami jelenleg még igen távol lehet. Az év közepétől azonban az infláció erőteljesebb csökkenésére számít a jegybank is. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikáját komolyan befolyásolja az infláció, hiszen a központi bank fő mandátuma az árstabilitás elérése és fenntartása. Nem véletlenül nevezte tehát Matolcsy György jegybankelnök közellenségnek az inflációt.

Holnap kiderül, hogy mennyire sikerült eredményesen harcolni eddig a növekvő árak ellen, amelyek ilyen mértékben az egész gazdaság működésére negatív hatást fejtenek ki. Elég csak a bizonytalanságra gondolni, amit az árak emelkedése jelent a lakosság és a vállalatok számára egyaránt. Az infláció további alakulása pedig a monetáris politikán keresztül is érintheti a tegnap egy éves csúcson járó forint árfolyamát is, így már csak emiatt is kiemelten érdemes lesz figyelni a KSH adatközlésére.

Címlapkép forrása: Shutterstock