Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 25

Nyert Erdogan, a líra meg esik

Ahogy arról mi is beszámoltunk, tegnap tartottak az elnökválasztás második fordulóját Törökországban. Azért kellett erre sort keríteni, mert a két héttel ezelőtti első fordulóban egyik jelölt sem szerezte meg az azonnali győzelemhez szükséges 50 %+1 szavazatot. A második fordulóban ez végül a regnáló elnöknek sikerült, Recep Tayyip Erdogan marad Törökország vezetője a következő években is.

Marad a status quo

A török elnökválasztás első fordulóját is Erdogan nyerte meg két héttel ezelőtt, néhány tizedszázalékkal ugyanakkor lemaradt az 50 %+1 szavazathoz kötött azonnali győzelemről. Így ő, valamint az ellenzék közös jelöltje, Kemal Kilicdaroglu jutott be a második fordulóba. Az első forduló eredménye alapján egyértelműen Erdogan tűnt esélyesnek. A közvélemény-kutatások azonban eltérő képet mutattok, volt olyan felmérés, ahol Kemal Kilicdaroglu vezetett.

Végül egyértelmű eredményt közöltek a szavazatszámlálások során, Recep Tayyip Erdogan nagyjából a szavazatok 52 %-át gyűjtötte be, míg riválisa a választók körülbelül 48 %-ra számíthatott. A régi-új török elnök meg is tartotta győzelmi beszédét, a török híradások szerint több százezren ünnepelték Erdogan választási győzelmét Isztambulban.

Mindez azt jelenti, hogy marad a status quo Törökországban. A két héttel ezelőtti elnökválasztás idején parlamenti választásokat is tartottak, ahol szintén az elnököt támogató erők tudtak többséget szerezni. Bármennyire is szorosnak és esetlegesen sorsfordítónak tűnhettek tehát a törökországi választások, nem lesz nagy változás a NATO egyik legerősebb hadseregét adó állam politikájában. Ezt pedig a piacok is érezhetik – a második forduló eredményének napvilágra kerülése óta esésbe váltott a török fizetőeszköz, a líra. Vélhetően ennek köze lehet ahhoz, hogy folytatódhat a kamatokat erőszakosan csökkentő, a vágtató inflációt figyelmen kívül hagyó gazdaságpolitika Törökországban.

Címlapkép forrása: Shutterstock