Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 25

Forint – rég várt adat után 350-es euró jön?

Nagyon fontos adat érkezett ma a hazai gazdaság egésze szempontjából. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ugyanis közölte az áprilisi inflációs adatot, amely végül az elemzői várakozásoknak megfelelően alakult. Az adat meghatározhatja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikáját is, ennek befolyásoló mivoltja miatt a forint árfolyamát is érdemes figyelnünk.

24 % – messze még a harc vége

A KSH adatai szerint áprilisban tovább csökkent az év/év bázison számított infláció. A múlt hónapban átlagosan 24 %-kal voltak magasabbak a fogyasztói árak az előző év azonos időszakához képest. Az éves maginfláció 24,8 %-on állt, ami szintén csökkenést jelent a márciusi adathoz képest. Suppan Gergely, a Magyar Bankholding Bank (MBH) vezető elemzője az infláció fokozatos, majd év közepétől meredekebb további csökkenésre számít.  A forint szempontjából leginkább a jegybank monetáris politikája lehet majd izgalmas.

Kiss Péter, az Amundi befektetési igazgatója a Portfolio cikke szerint a májusi kamatdöntő ülésen az egynapos betéti tender 75-100 bázispontos csökkentését várja. Kérdés persze, hogy ebből eddig a piac mit árazott már be. Az Amundi mindenesetre jó pár kamatcsökkentő lépést áraz az évre. 2023 végére 11,5 %-ra csökkenhet szerintük az irányadó ráta. Sok függ a szakértő szerint a jegybanki vezetők óvatosságától is. A befektetői hangulat alakulása sem lehet lényegtelen a jegybankárok döntése során.

Forint – technikai elemzés

Az EUR/HUF keresztárfolyam mindenesetre már 370 alatt is járt a mai napon. A forint tehát ma eddig erősödött némileg. Az OTP elemzői technikai elemzést publikáltak ma reggel a devizapárra vonatkozóan. Szerintük letapadva az előző swing mélypontok (371) értékeire, a csökkenő trend még él. A piros vékony trendvonal törése kellene trendszerű gyengüléshez, de a minta még nem úgy tűnik, hogy kedvező vételi lehetőségeket mutatna – szól az elemzés. Az elemzés alapján új mélypont is jöhet, csak a 359,2 számít a jelenlegi szint alatt erős támasznak. (Nem elképzelhetetlen tehát újabb éves csúcs sem a forint esetében – a szerk.) Ellenállásnak a 390,625, a 406,25 és a 414,06 lett megjelölve, míg támaszként az OTP elemzői a 367,2 és 359,4 értékeket azonosította.

Technikai elemzés forrása: OTP Global Markets

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!