2024 október 04

Olaj a tűzre – Macron győzelme csak egyet jelenthet

A pénteki napon a francia tüntetők utoljára vonultak ki a város utcáira annak reményében, hogy az alkotmánytanács döntését befolyásolják elégedetlenségük kimutatásával. A tüntetések már januárban megkezdődtek, amikor Macron előterjesztette nyugdíjkorhatár 62 évről 64 évre történő megemelését. A hónapok óta húzódó tüntetések ellenére Macron reformját elfogadták. Az elnök azzal érvelt, hogy egyre több idős ember nyugdíját, egyre kevesebb fiatalabb munkavállalónak kell fizeti, és ezzel a rendszer fenntarthatósága került veszélybe. Ez azonban nem hatotta meg a franciákat. A szakszervezetek még más megoldást is felvetettek, akik ritka pillanatok egyikét élték át, amikor együttesen harcoltak egy ugyanazon célért. A felvetett megoldásokban benne volt például az ultragazdagok erősebb megadóztatása. A rengeteg erőfeszítés hiábavalónak tekinthető, hiszen a kilenc tagú alkotmánytanács pénteken más kulcsfontosságú rendelkezések mellett döntött a nyugdíjkorhatár emeléséről is.

(www.shutterstock.com)

Két évvel több munka – mit tehetnek most a francia polgárok?

A döntés előkészíti az utat Macron számára a népszerűtlen változások végrehajtásához, amelyek hónapokig tartó tiltakozásokat és tüntetéseket váltottak ki. A döntés Macron győzelmét jelenti, de az elemzők szerint az elnök számára jelentős személyes költségekkel járt harc, és láthatóan több hónapnyi zavargást okozott az ország gazdaságában is. Az elnökről alkotott vélemény is radikális fordulatot vett. Macron értékelése közel áll az eddigi legalacsonyabb szintjéhez, miután rengeteg szavazót felháborított a döntés.

A tüntetők nem adják fel egykönnyen. Már a döntés meghozatala után több ezren gyűltek össze a párizsi városháza előtt, és kifütyülték a bíróság döntését. Néhányan ezután végigvonultak a városközponton. Marseille, Toulouse és Lyon városában is tüntetők százaival küzdött a rendőrség. Rennes városában a tüntetők több helyen is, köztük egy rendőrség előtt tüzet gyújtottak. A dolgok egyre jobban csúsznak ki a hatóságok kezei közül. A harc folytatódik, és egyre nagyobb erővel. A döntés előtt csütörtökön 380 ezer ember ment ki az utcákra, és a döntés után sem terveznek alábbhagyni. A történetnek csúnya vége lehet, ha ez így folytatódik tovább.

Forrás: aljazeera.com

Címlapkép: Shutterstock