2024 október 04

Francia tüntetések – „Ma este Párizs égni fog!”

Franciaország alkotmánytanácsa pénteken dönt Emmanuel Macron elnök nyugdíjrendszerről szóló vitatott reformjának jogszerűségéről. A döntés francia idő szerint 6 órakor várható, eközben azonban az országos tüntetések folytatódnak. Az utolsó erejüket is beleadják, hogy elégedetlenségüket mielőtt megszületne a döntés. Renaud Foucart, a Lancaster University egyik vezető oktatója, a CNBC-nek azt nyilatkozta: „Ma este Párizs égni fog!” A hatóságok 11500 rendőrt telepítettek, közülük 4200-at Párizsban. A reform tüntetők százezreit mozgósította, és nem állnak le, amíg ezt a reformot nem vonják vissza.

(www.shutterstock.com)

Fizessenek a gazdagok!

Hosszú forgalmi dugók alakultak ki a városokban. A tüntetők múlt héten a BlackRock központját is megrohamozták, kifejezetten a vállalat nyugdíjak kezelésében és privatizálásában betöltött szerepe miatt. A tegnapi nap folyamán pedig a LVMH központjába is betörtek, ahol füstfáklyákat gyújtottak. A cég a világ vezető luxusmárka-csoportjának számít. A tiltakozások közepette a szakszervezetek olyan megoldásokat is felvetettek, mint az ultragazdagok megadóztatása.

Mit kell tudni a tüntetésekről, és hogyan kezdődtek?

Január elején, egy csütörtöki napon a vonatok leálltak, az iskolák megüresedtek és az Eiffel-tornyot lezárták a látogatók előtt. A Place de la République-nál több, mint 80 000 tüntető töltötte meg az utcákat olyan üzenetekkel, mint például: „Ne nyúlj a nyugdíjamhoz!” A változás, ami ekkora elégedetlenséget váltott ki, az a nyugdíjrendszer átalakításának terve volt. Ez ugyanis magában foglalta a minimális nyugdíjkorhatár 62 évről 64 évre történő megemelését. Érdekesség azonban, hogy rengeteg országban a 64 év még kevésnek is számít, Franciaország nyugdíjkorhatára ugyanis az egyik legalacsonyabb a világon. Spanyolországban 65, míg az Egyesült Királyságban és Németországban is 67 éves korban kezdhetik meg az emberek a nyugdíjas éveiket. A változást azért vezetné be a francia kormány, mert több idős ember nyugdíját, egyre kevesebb fiatalabb munkavállaló fizeti, ami miatt aggályok merülnek fel a fenntarthatósággal kapcsolatban.

Forrás: cnbc.com; time.com

Címlapkép: Shutterstock