Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 20

Kamatdöntés, gyorsjelentések – erre figyelj a héten!

Sok izgalmat tartogatnak az előttünk álló kereskedési napok mind a nemzetközi piacok, mind a hazai piac szempontjából. Míg a tengerentúlról GDP adat és számos fontos gyorsjelentés lát napvilágot, addig Magyarországon leginkább a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntő ülésére kell majd figyelnünk a következő napokban.

Nemzetközi piacok – további gyorsjelentések

Hétfőn még túl sok makroadat nem kerül közlésre, egyedül a délután 16 órás, eurózóna vonatkozó fogyasztói bizalmi index lehet érdekes. Kedden Japánból, Németországból és az Egyesült Államokból is közlik a feldolgozóipari beszerzési menedzser indexet, az európai államból pedig a szolgáltatóipari beszerzési menedzser indexet is. Ugyanezen a napon jelent a General Electric és a Microsoft is. Szerdán a német IFO üzleti hangulatindexre és a Tesla gyorsjelentésére figyelhetnek a befektetők.

A héten érkezik a Tesla jelentése is (www.shutterstock.com)

Csütörtökön 14:30-kor kerül napvilágra az USA-ból a negyedik negyedéves GDP adat, valamint szokásosan a munkanélküli segélykérelmek számának alakulása is. Emellett jó pár gyorsjelentésre is készülnünk kell, közzéteszi számait a Wizz Air, a Mastercard, az Intel és a Visa is. Péntek délután a PCE maginflációs adat lehet fontos az USA-ból, ez lesz az utolsó jelentősebb makroadat az előttünk álló héten.

Hazai piac – MNB és S&P

Hazai szempontból több fontos esemény is lesz a következő napokban, azon túlmenően is, hogy a Fitch Ratings pénteki döntését elemezhetik még a piaci szereplők. Kedden ugyanis kamatdöntő ülést tart a jegybank. Bár a jelenleg nem is irányadó alapkamat megváltoztatására kevés az esély, az MNB kommunikációja a piaci és inflációs folyamatokról kifejezetten érdekes lehet. Pénteken 9 órakor közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a munkanélküliségi adatot, este pedig a Standard&Poor’s hitelminősítő mond ítéletet Magyarország államadósság besorolásáról.

www.erstemarket.hu/elemzesek/naptarak