2024 október 02

Csehország – Messze még a járvány előtti GDP

Csehországban tavaly 3,3 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP), míg egy évvel korábban 5,8 százalékkal csökkent – közölte kedden honlapján a tavalyi adatok becslése alapján a Cseh Statisztikai Hivatal.

A 2020-as gazdasági visszaesés a legnagyobb volt az önálló Csehország megalakulása óta (1993). A tavalyi év negyedik negyedében a gazdasági növekedés éves szinten 3,6 százalékos volt, negyedéves összehasonlításban pedig 0,9 százalékos. Vladimír Kermiet, a CSÚ szakigazgatója szerint a gazdasági növekedés tavaly kizárólag a lakossági fogyasztáson és a lakossági felhalmozáson alapult – adta hírül a távirati iroda.

„A cseh gazdaság a tavalyi növekedés ellenére sem érte el még a 2019-es év teljesítményének a szintjét” – mutatott rá a szakigazgató. A statisztikai hivatal által bejelentett éves gazdasági növekedés magasabb az elemzők által általában várt 2,9 százaléknál. A negyedik negyedévben pedig az elemzők vártak erősebb éves szintű gazdasági növekedést (3,7 százalékot), mint amilyen a statisztikai hivatal most nyilvánosságra hozott 3,6 százalékos becslése.