Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 22

Mégsem kell atomháborútól tartani?

Josep Borrell az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője csütörtök délelőtt elmondta, hogy „egy potenciális, Ukrajna ellen irányuló orosz atomtámadás sem provokálná ki az atomháborút. A Nyugat a támadásra reagálva nem hajtana végre nukleáris válaszcsapásokat, de mindenféleképpen erőteljes katonai műveleteket eredményezne.”

Valós a fenyegetés

Putyin azt mondja, hogy nem blöfföl, és ez így is van. A nukleáris fenyegetés valós veszély, komolyan kell venni. Azonban a NATO, az USA és az EU sem blöfföl, komolyan gondoljuk, amit mondunk. Világos, hogy az emberek Ukrajnát támogatják, és mi is továbbra is biztosítjuk a szükséges támogatásokat.” -mondta el ma délelőtt Josep Borrell.

Korábban a G7 országok „súlyos következményekkel” fenyegették meg Oroszországot, amennyiben atomtámadást indítana Ukrajna ellen, de nem részletezték, hogy pontosan mit takarnak a „súlyos következmények”.  Moszkva eközben továbbra is kitart amellett, hogy soha nem szabadna nukleáris háborút vívni, de az orosz vezetés folyamatosan figyelmeztet, hogy szükség esetén nukleáris fegyverek bevetésére is készen állnak, a területük védelmének érdekében.

Josep Borrell a Kijev és más ukrán városok ellen elkövetett támadásokat mélyen elítélte, a főképviselő szerint ilyen incidenseknek nincsen helye a 21. században.

(www.shutterstock.com)

Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének ma délelőtti bejelentésével némileg nyugodtabbá válhat a közhangulat, de továbbra is fontos lesz követni a konfliktus fejleményeit.

Borítókép: Shutterstock