2024 október 06

Ezt jól kitervelték az oroszok

Oroszország egyre agresszívebben kezdett fellépni az Európai gázfogyasztókkal szemben. Az ország földgázexportja január óta több mint negyedével esett vissza. Az emelkedő árak miatt azonban ennek hatását csak az Európai Unió érzi, hiszen küzdeniük kell a kereslet kielégítéséért, illetve a gázárak emelkedésével. Bár radikálisan csökkentette exportját Oroszország, és az unió több tagállamával szemben megtagadta a szállítást, nem valószínű, hogy jelentősen kevesebb bevétellel kellene számolnia mindaddig, amíg további csökkentéseket nem hajtanak végre. Moszkva gázexportja a Független Államok Közösségén kívüli országokba, amely 11 közép-ázsiai és kelet-európai országot foglal magában, közel 28 százalékkal csökkent 2022 első öt hónapjában. Putyin elnök kérésének, hogy rubelben fizessenek a gázért pár ország nem tett eleget. Tőlük a Gazprom eddig legalább 20 milliárd köbméternyi szállítmányt vágott el az éves gázellátásából. A szigorú szabályokon később a Gazprom enyhített. Lehetőséget adott az ügyfeleknek a fizetés másfajta megoldására, amellyel többen is éltek, hiszen egyes országok nagyban függnek az orosz gáztól.

(www.shutterstock.com)

Voltak azonban akik szembementek az agresszorral

Kedden a Shell kijelentette, hogy nem egyezett bele az új fizetési feltételekbe, és hasonlóan vélekedett a holland GasTerra is. Az unió folyamatosan azon munkálkodik, hogy a blokk összes országa le tudjon válni az orosz energiáról. Kedden elfogadták az olajembargót, nemsokkal a megegyezés után Moszkva ígéretet tett arra, hogy az így fennmaradt olajának talál helyettesítő importőröket.

(www.shutterstock.com)

Nagy kérdés tehát, hogy abban az esetben, ha se a gázexportok csökkentése, se az olajembargó nem okoz szignifikáns problémát az orosz gazdaságnak, akkor mi legyen az EU következő lépése. Amiben bízhat a nyugat, hogy az EU döntése az Egyesült Államokkal együtt, fokozza a nyomást más energiaimportáló országokra, például Indiára, hogy hasonló intézkedéseket vezessenek be az orosz olajra. Amíg az oroszok át tudják irányítani a szállítmányokat, addig a háborús gépezet táplálása biztosítva lesz. Ebben van egy nagyon erős szövetségese Kína személyében, aki a világ legnagyobb olajimportőre. Bár az utóbbi időben nem volt nagy az ország étvágya, hiszen a koronavírus járvány akadályozta az emberek mozgását. Ennek szerdán vége szakadt, hiszen felemelték a korlátozásokat.

[cikkekembed url= „https://www.tradingview.com/chart/WTI/TFyRBQFC-WTI-Crude-Oil-climbs-higher/”
options= ‘TFyRBQFC’]

Forrás: cnbc.com; cnn.com

Címlapkép: Shutterstock