Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

Esésben a forint, fontos szintnél az árfolyam

Előző héten még arra is esély látszott, hogy a forint végre áttöri régi akadályát, és a 370-es szint alá süllyed az árfolyama az euróval szemben. A romló külpiaci hangulat, az Európai Unió felől érkező jelzések azonban nem tettek jót a magyar fizetőeszköznek. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tegnapi határozott kiállása sem volt elegendő az esés megállításához, így különösen fontos, hogy holnap milyen mértékben nyúl a jegybank az irányadó rátához.

Minden összejött

A forint számára meglehetősen aggasztó az előző héten kibontakozó általános piaci eladási hullám. A sérülékeny devizák ugyanis a nyomasztó hangulatban szinte először lesznek az eladók célpontjai, ezért szinte mindig esést hoz a rossz befektetői atmoszféra a forint számára. Ráadásul a piaci szereplők bizonytalanok lehetnek a magyar gazdasági kilátások kapcsán is, különösen tekintettel az MNB szerint idén 9 % körül ragadó inflációra.

Nem tesz jót a forintnak az uniós eljárás (www.shutterstock.com)

Betehetett a forintnak az Európai Unió mai megerősítése a jogállamisági mechanizmus elindításáról. Ennek következményeképp az is lehetséges, hogy már idén kevesebb uniós forrás áramlik az országba, ami a háború miatt nehezebbé váló gazdasági környezetben különösen problémás lehet. Az elbizonytalanodáson az sem segített sokat, hogy a kormány meghosszabbítja az élelmiszerárakra és a benzinárra vonatkozó árstopot július 1-ig – a döntés miatt mérsékeltebb lehet az inflációs nyomás az érintett időszakban.

380-nál az euróárfolyam

A több tényezős gyengülés végül oda vezetett, hogy ma már 380 forintot is kellett adni egy euróért. Az előbb említett érték igen fontos a magyar fizetőeszköz számára, hiszen régóta kis kivételtől eltekintve a 370 és 380 közötti sávban mozog az EUR/HUF kurzus. Ezért is lenne meglehetősen rossz hír technikai szemmel nézve, ha utóbbit felfelé törné át az árfolyam, ez további jelentősebb esést is indukálhat. Újbóli erősödés esetén már a 375-ös érték leküzdése is szép teljesítmény lenne az euróval szemben, de a hosszabb távú kihívás továbbra is a háború előtti mélypontok, azaz a 370-es szint alá való süllyedés.