Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

40 éves csúcson az amerikai infláció

40 éves csúcson az amerikai infláció: a tegnap nyilvánosságra hozott adatok szerint februárban éves szinten 7.9 százalékos volt az áremelkedés mértéke az Amerikai Egyesült Államokban, utoljára 1982 januárjában volt példa ekkora mértékű áremelkedésre. A közgazdászok előzetesen 7.8 százalékos inflációt prognosztizáltak. Az amerikai infláció egy hónappal korábban, idén januárban 7.4 százalékon alakult.

https://tradingeconomics.com/

A magas infláció kifejezetten nagy gondot okoz az elmúlt időszakban, a nagymértékű drágulás az élet minden területére kiterjed. A nikkel, a lítium és egyéb elektromos autók akkumulátoraihoz nélkülözhetetlen nyersanyagok ára drasztikusan megemelkedett az elmúlt időszakban, melynek következtében már most nagy mértékű drágulást tapasztalhatunk az EV szektorban. Elemzők szerint az orosz-ukrán konfliktus és az égbe szökő benzinárak következtében márciusban még magasabb lehet az amerikai infláció.

Az előzetesen vártnál magasabb inflációs adat negatív tartományba lökte az amerikai tőzsdéket, esésbe kapcsoltak a vezető amerikai tőzsdeindexek is a tegnapi kereskedési nap során.

Dow Jones Ipari Átlag: A Dow Jones Ipari Átlag 112.18 pontos, 0.34 százalékos csökkenést követően 33 174.07 ponton zárta a csütörtöki kereskedési napot. Több mint 2 százalékos mínuszba fordult tegnap többek között az Apple, a Cisco és a IBM is. A blue-chip index idén 8.71 százalékos mínuszban van, míg az elmúlt 1 év során 2.72 százalékkal nőtt meg az index értéke.

S&P 500: Az S&P 500 18.36 pontos, 0.43 százalékos visszahúzódást követően 4 259.52 ponton zárt tegnap. A benchmark index továbbra is 10.63 százalékos mínuszban van 2022-ben, az elmúlt 52 hét során pedig 9.25 százalékkal erősödött az index árfolyama.

Nasdaq Composite Index: A vezető amerikai tőzsdeindexek közül a tech fajsúlyos Nasdaq Composite Index teljesített a leggyengébben tegnap. A tech fajsúlyos index 125.58 pontos, 0.95 százalékos esést követően 13 129.96 ponton zárta a csütörtöki kereskedési napot. A magas infláció és a Fed esetleges kamatemelésével kapcsolatos félelmek kifejezetten súlyosan érintik a magas értékeltségű technológiai szektort, ezáltal a tech fajsúlyos Nasdaq Composite Index 16.08 százalékos mínuszban van idén. A Nasdaq Composite Index értéke az elmúlt 1 év során 0.47 százalékkal erősödött.

A magas infláció a világ más tájain is fejtörést okoz. A Központi Statisztikai Hivatal szerdán arról számolt be, hogy a januári 7.9 százalékról 8.3 százalékra ugrott a magyar infláció mértéke, utoljára 15 évvel ezelőtt, 2007 augusztusában volt példa ekkora mértékű áremelkedésre. Az áremelkedés az üzemanyag és az élelmiszerek árában volt a legnagyobb mértékű. A ma reggel nyilvánosságra hozott adatok szerint februárban éves szinten 5.1 százalékos volt az áremelkedés mértéke Németországban.