2024 október 03

Maguk alatt vágják a fát az oroszok?

Oroszországnak van egy nyilvánvaló szövetségese, akihez fordulhat, ha a feszültség tovább nő az ukrán határon. Azonban nehéz megmondani, hogy milyen segítségre számíthatnak a kínaiaktól. Legyen ez csak szóbeli támogatás, inspiráló szavak, vagy katonai és gazdasági szempontból is számíthatnak segítségre? Peking diplomáciai és katonai kapcsolatai Moszkvával erősek lehetnek, de gazdasági hűsége sokkal összetettebb. Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken találkozott kínai kollégájával, Xi Jinpinggel, miközben elindult a pekingi téli olimpia. Egy kínai lap szerint a Kreml konstruktív találkozónak nevezte a megbeszélést, és a vezetők megállapodtak abban, hogy elmélyítik együttműködésüket. Az orosz olajóriás, Rosneft pedig beleegyezett abba, hogy a következő évtizedben fokozza a Kínába irányuló ellátást. A félelem tehát nő, sokan egyre közelebbinek éreznek egy támadást Ukrajna ellen. Az európai vezetők olyan büntetésekkel készülnek egy esetleges támadásra, amelyek messze meghaladnák az Oroszországra kiszabott korlátokat, amikor 2014-ben annektálta a Krím-félszigetet.

Kína már kifejezte diplomáciai támogatását szövetségese iránt, hiszen ők sincsenek a legjobb kapcsolatban a nyugattal. A találkozó után pénteken kiadott közös nyilatkozatban olvashattuk, hogy mindkét fél ellenzi a NATO további bővítését. Alexander Gabuev szerint már van néhány bizonyíték arra, hogy a nyugati feszültségek elmélyítették Kína és Oroszország közötti együttműködést. Ez látható például a fegyverek közös fejlesztésében, valamint a két hatalom közötti közös gyakorlatok számának növekedésében is.

A támadás miatti szankciókat nem bírná el az ország

Pekingnek nagyon óvatosnak kell lennie a NATO és Oroszország közötti konfliktussal kapcsolatban. Kína jelenlegi gazdasági kapcsolatai Oroszországgal, beleértve az energiaszükségletét, nem indokolják, hogy Peking további feszültséget, esetleges visszavágást kockáztasson Washingtonnal és szövetségeseivel szemben. Az olyan forgatókönyveknél, mint például a nukleáris fegyverek használata, az orosz gazdaság teljesen felborulhat. A nyugat eltávolíthatja az országot a SWIFT-ből, egy magas biztonsági hálózatból, amely több ezer pénzügyi intézményt köt össze, így ez elvághatja Oroszországot a globális bankrendszertől. A kínai jüan közel sincs ahhoz, hogy kellően nemzetközivé váljon ahhoz, hogy versenyezzen az amerikai dollárral. A dollár kritikus szerepet játszik az olyan áruk kereskedelmében is, mint az olaj és a gáz, amelyek az orosz gazdaság éltető elemei. Láthatjuk tehát, hogy a támadás előtt az oroszoknak jól át kell gondolniuk, hogy megéri-e ennyi mindent kockára tenni.

Forrás: edition.cnn.com