Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 22

Nagyot erősödhet a forint, ha áttöri a fontos szintet

Kifejezetten erősen alakul eddig az idei év a magyar fizetőeszköz számára, a forint az egyik legjobban teljesítő deviza volt a világon januárban. Egyelőre a február sem tűnik rossznak az erősödés szempontjából, de látszik, hogy komoly akadályba ütközött a forint – amit legyőzve viszont tovább is folytatódhat a kiváló teljesítmény.

Kiszámítható és erős szigorítás

A forint árfolyamát a tavalyi év júniusa, azaz a monetáris szigorítás kezdete óta leginkább a jegybanki politika határozza meg. Eleinte a folyamatos, havi szintű kamatemelések ellenére még gyengült is a forint, és novemberben 370 feletti EUR/HUF kurzust is láthattunk. Azóta viszont gyorsított a tempón a jegybank, és mára már 4,3 %-ra emelte az irányadó kamatot. A januári kamatemelés ráadásul a kommunikáció szempontjából is fontos volt. Megtudtuk, hogy az MNB havi egyszer döntene az egyhetes betéti tender kamatáról (amely jelenleg irányadó) és ezt azon a héten tenné, amikor a rendes kamatdöntő ülést is tartja a Monetáris Tanács.

Magasabb fokozatra kapcsolt az MNB

Ez utóbbi jóval nagyobb kiszámít hatóságot jelent, eddig ugyanis minden héten mérlegelnie kellett a piacnak, hogy az adott csütörtökön emel-e a kamatszinten a jegybank. Biztató az is, hogy a jegybanki alapkamatot gyorsabb ütemben növelné az MNB, és a cél, hogy az egyhetes betéti tender rátájával újra összeérjen a most éppen nem irányadó mutató.

A jegybanki politika mellett ugyanakkor a nemzetközi befektetői hangulat is meghatározó lehet, ami igen hektikusan alakult az utóbbi hetekben. Mint sérülékeny deviza, a forint számára is az optimista piaci légkör a támogató, ami a tőzsdei klímát illeti.

Meghozta az eredményt

A jegybank fenti határozott és nyílt szigorítása meghozta az eredményét, a tavaly év végi szintekhez képest közel 20 ponttal csökkent az EUR/HUF keresztárfolyam. A napokban azonban megtorpanni látszik az erősödés, aminek oka egy nagyon régóta fontos támasz. Az euróárfolyam a 350-es érték alá nem igazán tudott menni az utóbbi hónapokban, leszámítva a mostanihoz hasonlóan erőteljes augusztusi erősödés idejét. Ha képes lenne a forint leküzdeni a lélektanilag és mint láthatjuk technikailag is igen fontos szintet, akkor akár komolyabb erősödés is állhat a magyar fizetőeszköz előtt. Ráadásul ez egy egyértelmű trendet is kirajzolna már, amely véget vethet a szeptember óta tartó gyengülésnek. Újabb gyengülés esetén a 355-ös, valamint a 360-as értékekre lesz érdemes figyelnünk, mint ellenállási pontokra.