Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Megfertőzheti a magyar tőzsdét a negyedik hullám?

Az afgán helyzet mellett továbbra is fókuszban van a delta variáns rohamos terjedése a világban. A koronavírus újabb járványhulláma lényegében a legtöbb fejlett országban már elkezdődött, az emelkedő esetszámok pedig jellemzően aggodalommal töltik el a helyzetet követőket. Felmerülhet a kérdés, hogy ha hazánkat is komolyabban eléri a delta variáns, akkor mire számíthatunk a magyar börzén.

Egészségügyi vagy gazdasági válság?

Leginkább azt lesz fontos figyelni, hogy milyen következményekkel járnak majd az emelkedő esetszámok. Ha a kórházban ápoltak száma, valamint az elhunytak napi száma is emelkedésnek indul jelentősen, akkor az megkérdőjelezheti, hogy a jelenlegi átoltottság elegendő-e a járvány legyőzéséhez. Ebben az esetben nem igazán kerülhetők el a korlátozó intézkedések, amelyek visszavethetik a gazdasági kilábalást, sőt, veszélyeztethetik az idei növekedési prognózisokat is egy erősebb lezárás esetén.

A jelentősebb esély azonban jelenleg nem erre mutatkozik, hanem hogy ahogy a világ legtöbb országában, úgy itt is egészségügyi válsággá szelídül a koronavírus. Erre utalnak Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető (és Kormányinfókat tartó) miniszter szavai is, amely szerint bár lesz negyedik hullám az országban, azt nem lezárásokkal fogja megpróbálni kezelni a kormány. Ebben az esetben komolyabb hatásra nem igazán érdemes számítani sem a BUX-ot, sem a forintot illetően; ahogy a nemzetközi tőzsdéket sem viseli meg az ott már kibontakozott negyedik hulláma a vírusnak.

És ha mégis..

Jövőbe látni alapvetően igen nehéz, ha a koronavírusról van szó, akkor pedig ez hatványozottan igaz. Lehetséges, hogy a delta variáns olyan ütemben fertőzi a (leginkább) oltatlanokat, hogy nem kerülhetők el a lezárások, ahogyan azt sem zárhatjuk ki, hogy olyan mutáns alakul ki, ami kikerüli a jelenleg ismert oltásokat. Vészforgatókönyvek ezek természetesen, és nem lehet rájuk felkészülni, de a korábbiakból kiindulva néhány következtetést levonhatunk.

A járvány miatti lezárások elsősorban az általános befektetői hangulatot, valamint a hagyományos iparágakban tevékenykedő cégeket érinti. Ilyen a bankszektor (OTP), az olajszektor (Mol). A magyar tőzsdét tehát vélhetőleg jelentősen megviselné egy újabb lezárási kör, még ha a kevésbé ciklikus Richter és Magyar Telekom nem is szenvedne el akkora veszteséget.