Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Elképesztő, de mégis igaz, ami a Masterplastnál történik

Most már végérvényesen kimondhatjuk, hogy nem kell külföldi tőzsdét elemeznünk ahhoz, hogy valódi szárnyalást láthassunk. Ősz óta ugyanis egészen hihetetlen, ami a Masterplastnál zajlik: hétszerezett az árfolyam. És mindezt nem valami spekulatív összeesküvés elmélet, hanem egyszerűen a vállalat tevékenysége és eredménytermelő képessége miatt. Ráadásul azóta is tart a kiemelkedő optimizmus: tegnap újabb hatalmas lendületet vett az árfolyam.

Önti a profitot a két üzletág

Mint az talán egyre többek számára ismert, a Masterplast alapvetően egy építőiparral foglalkozó cég volt, egészen a tavalyi év második feléig. A szigetelőanyag-gyártásban jó eredményeket elérő vállalat beszállt az egészségiparba, ami a pandémia kellős közepén meglehetősen jó döntésnek bizonyult. A Masterplast azonban nemcsak a járvány idejére tervez: idén 12 milliárd forintot meghaladó beruházások zajlanak az egészségiparban a cég részéről, hogy az egészségügyi késztermék gyártás mellett már az alapanyaggyártásban is élen járjanak.

Az eredmény adott: az első negyedévben idén közel 10-szer annyi adózott eredményt ért el a vállalat, mint az előző év hasonló időszakában. Ez alapján már a menedzsment is igen optimistán állt a 2021-es esztendőhöz, tegnap azonban törölték a várakozásokat. Nem azért, mert ne lehetne teljesíteni őket, hanem mert (a közlemény szerint) „a vártnál előreláthatóan kedvezőbb eredmény” valószínűsíthető. A részvényesek tehát a 10 millió eurót meghaladó adózott eredménynél is jobb profitra számíthatnak cégüktől. A bejelentés nagy hatású, ritkán történik ilyen, és úgy tűnik, a részvénypiac meg is hálálta az optimizmust.

Merre tovább?

Felmerülhet a kérdés, hogy a már jócskán 4000 forint feletti szinteken álló árfolyam mennyire tartható. Tibor Dávid, a Masterplast elnöke a Portfolio.hu-nak nyilatkozott a kérdésből: véleménye szerint a cég jelenlegi állása alapján az 5000 forint feletti árfolyam sem lenne túlzás. A menedzsment tehát optimista a részvényárat tekintően is, és egyelőre a piac is követi.

Természetesen érdemes foglalkozni az értékeltségi kérdésekkel, hiszen a Masterplast esetében is reális áron éri meg tulajdonossá válnunk. Úgy tűnik azonban, hogy a cég folyton pozitív meglepetésekkel örvendezteti meg a piacot, és a dinamikus növekedés és terjeszkedés az egészségiparban nem abba az irányba mutat, hogy visszafogottságra lenne ok. A 2021-es év magyar tőzsdei sikersztorija hozhat még érdekes pillanatokat: elég, ha azt nézzük, hogy a Masterplast napi forgalma többször már a blue chipek forgalmával versenyez.