Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Működik a „Buy the dip”

Tegnap még igen rossz hangulat uralkodott az európai tőzsdéken, ami a magyar tőzsdén is komolyabb lefordulást okozott. Az esés okai a delta variánstól való félelem, valamint az inflációval kapcsolatos aggodalmak voltak. Mostanra azonban tovatűnt a negatív hozzáállás a befektetők részéről: újabb emelkedési hullámnak lehetünk tanúi.

Kockázati faktorok

Mint arról tegnap is írtunk az esés alatt, alapvetően két veszély fenyegeti most a tőzsdei szárnyalást. Az egyik a delta vírusmutáns előre törése, ami rossz esetben további korlátozásokat hozhat magával. Jó hír viszont, hogy egyelőre úgy tűnik, az oltások hatásosak a variáns ellen, így leginkább a társadalom azon rétegeiben terjed, akik valamilyen okból kifolyólag nem oltatták be magukat.

A másik félelem a májusi leszúrásokat is okozó inflációs aggodalom. Az emelkedő árszínvonal ugyanis előbb utóbb lépésekre készteti a jegybankokat az árstabilitás fenntartása érdekében, mint azt például Magyarországon is láthattuk. A Fed egyelőre még nem lépett, de érezhető már, hogy a döntéshozók fejében is van alternatíva arra, ha valóban tartósan elszaladnának az árak. Márpedig jelenleg a jegybanki politika a tőzsdei emelkedés egyik legjelentősebb hajtóereje, így érthető a piaci aggodalom.

Buy the dip

Bizonytalansági, kockázati tényezők tehát vannak, ráadásul jelentősek. A mostani tőzsdei emelkedő trend két alapja is veszélyben: a Fed ösztönző politikája, valamint a delta variáns miatt a gazdasági nyitással járó felpattanás. Az, hogy ennek ellenére mégis új csúcson vannak a tőzsdék, nem szabad, hogy meglepő legyen számunkra, ha kicsit régebb óta figyeljük az árfolyammozgásokat.

Régóta uralkodik ugyanis a „Buy the dip”, azaz a vedd meg a leszúrást szabály a piacokon. Eszerint az általános hangulat az, hogy úgyis emelkedni fognak a tőzsdék, innen nézve viszont a tegnapi leszúrások csak bevásárlási alkalmak. Legtöbbször az 50 napos mozgóátlag szokta azt a határt jelenteni, ami alá nem igazán tudnak esni az indexek, ez a DAX-nál tegnap majdnem teljesült, az amerikai indexek pedig ettől is nagyon messze jártak. A komolyabb korrekcióra az erős jel tehát az lesz, amikor egyszer már nem működik a fent ismertetett mechanizmus, és a piacok bizony nem veszik meg az esést. Ekkor, az 50-es mozgóátlagok alá történő tartós beeséstől lehetne arra számítani, hogy egyelőre vége szakadt a szinte folyamatos emelkedésnek.

50 napos mozgóátlag a DAX-nál: működik (www.investing.com)