Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 29

A vártnál nagyobb zuhanásra reagált a brit tőzsde is

A brit Nemzeti Statisztikai Hivatal adatainak értelmében, a vártnál nagyobb mértékben zsugorodott az Egyesült Királyság gazdasága az első negyedévben. Ennek oka első sorban az volt, hogy a 2021-es év, legelső hónapjaiban, számos üzletet be kellett zárni a pandémia fokozódása miatt. A járványhelyzet sokáig elhúzódott, pedig az ország oltási programja jócskán pozitívabb képet festett, mint Európa többi állama. A koronavírus járvány miatt bevezetett korlátozások egy része, továbbra is érvényben van. Ennek oka, hogy az országban valósággal betört a delta vírus mutáció, amely egyes információk szerint veszélyesebb, mint az eddigi variánsok. Mindenesetre az biztos, hogy a negatív teljesítményre, a tőzsde sem reagált valami fényesen. 

Mást vártak a szakértők 

Az előzetes becslések, nagyjából 1,5 százalékos bruttó hazai össztermék (GDP) csökkenéssel számoltak. Ezzel szemben a valós adat, ennél valamelyest nagyobb, 1,6 százalékos mérséklődéstől tett tanúbizonyságot. A január-márciusi időszak visszafogottabb teljesítménye még így is pozitív, mint az 2020-as drasztikus visszaesés. Akkor az Egyesült Királyság gazdasága, közel 20%-os zuhanást produkált, amelyet ezúttal a sikeres oltási program mérsékelt. Továbbá fontos tényező volt, hogy a vállalatok valamelyest sikerrel álltak át az online térbe, átszervezve ezzel értékesítési és hirdetési szokásaikat. 

Persze hiba lenne most az egész helyzetet a Covid-19-re terelni. Az ország gazdaságát az is lefelé húzza, hogy a kapcsolat korántsem felhőtlen az Európai Unióval. A Brexit-tel valójában egyik fél sem járt jól egyelőre, és az USA-val kapcsolatos kereskedelmi megállapodások sem léptek még életbe. 

Nem örültek a tőzsdén sem 

Hosszú ideje oldalazott az FTSE 100 index, amely most teret adhat a medve dominanciára – www.investing.com

A hírekre természetesen a befektetők sem reagáltak túl pozitívan. A mértékadó FTSE 100 index, nagyjából 2,42 százalékot mérséklődött szerdán. Az index amúgysem teljesít túl jól az elmúlt hetekben, és egyelőre a járvány előtti szintek sincsenek belátható távolságra. Az FTSE 100 egyébként jelenleg a középső Bollinger-szalag alatt teljesít. Továbbra is hátráltatja az Egyesült Királyság gazdaságának autonómiáját Észak-Írország helyzete, mivel ezen terület egyelőre vámúnióban van az EU-val. Ha pedig azt is hozzátesszük, hogy a skótoknál ismét napirenden van a függetlenség, akkor már értjük, hogy mire alapoznak a befektetők.