2024 október 23

Megtarthatják, de el is adhatják a Szigetet

Az Est Media csütörtök reggel limitig emelkedett a zártkörű Sziget kötvény kibocsátás hírére. Ami azért jelent praktikusan 15 százalékot, miközben a papír B-kategóriás, s ott ugye 20 százalék a limit, mert egyetlenként a „másodosztályból”, a BUX kosárban is szerepel. Márpedig az indexalkotó részvényekre az A-kategória limit szabálya – plusz-mínusz 15 százalék – vonatkozik. A társaság bejelentése szerint minimum 864 millió, maximum 1,5 milliárd forint értékben bocsátanak ki átváltoztatható kötvényeket július folyamán. A befolyó összegekből korábbi hiteleiket törlesztik, ennek eredményeképpen megmarad a Sziget-beli részesedésük. Az átváltoztatható kötvények 3 év futamidejűek lesznek és meghatározott időpontokban Estmédia részvényre válthatóak át. A kötvények mögé fedezetként az 51 százalékos Sziget részesedésükből 49 százalékot helyeznek, 2 százalék pedig nem kerül bele a kötvényprogramba. A részletekről július elején dönt a társaság igazgatósága.

A Sziget-pakett megmenekülésének lehetősége kedvező momentum az Estmédia részvényeseinek – vélekedett Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője, de hozzátette: a túlzott optimizmus nem indokolt, mivel még kockázatot jelent a kötvények lejegyzése.

A hír azért fontos, mert Pankotai Csaba, az Est Media Nyrt. vezérigazgatója éppen a Tőzsdefórumnak nyilatkozta nemrégiben, hogy az 50 forint körüli árfolyamszinteken egy félreértést áraz a piac, mégpedig azt, hogy a társaság elveszíti a Sziget üzletrészt, s nyakán marad 800 millió forint adósság. Ezzel szemben, a vállalati stratégia központi eleme a fesztivál portfolió, vagyis az event üzletág, s éppen azért bocsátanak ki kötvényeket, hogy megtarthassák azt, s az adósságot is fedezzék.

Mint azt Pankotai elmondta: ebben a helyzetben két reális szcenáriót lehet elképzelni. Az egyik a sikeres kötvénykibocsátás, amiből menedzselik az adósságot, s esetlegesen még fejlesztésekre is futhatja belőle. Ami azt is jelentené, hogy továbbra is két üzletággal működhet az Est Media. A másik forgatókönyv szerint, amennyiben nem tudják a kötvényekből finanszírozni az adósságot, akkor értékesítik a Szigetet. De ebben az esetben is egy működőképes média cég maradna az Est Media, komoly cash-tartalékkal, s olyan brandekkel, mint a Pesti Est, az EXIT, továbbá román és bolgár leánycégekkel, vagyis nyilvánvalóan többet érne még ez a portfolió is, mint a részvényenkénti 50 forint.

Az elmúlt egy évben az Est Media részvényei 35 és 438 forint között mozogtak, a szerdai záró ár 40 forint volt, 14,3 százalékkal magasabb az előző napinál, míg csütörtökön délelőtt 46 forintnál ütközött a kereskedési korlátba az emelkedő árfolyam.

A Sziget kötvény tőkefedezetét a Sziget üzletrész jelenti, melynek könyvszerinti értéke 3 milliárd forint. A kamatra pedig a Sziget üzleti tervében szereplő osztalékfizetés nyújt fedezetet, amit egyébként az áfa-törvény módosítása (lex Gerendai) nyomán 9 százalékkal növekvő nettó jegyár bevétel is alátámaszthat. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy a svájci-amerikai GEM 1 milliárd forintos tőkebevonást hajt végre, amint a részvényár megfelelő szintre – 200 forint – emelkedik.