2024 április 16

Mesterséges intelgencia, Petőfi forog a sírjában


Olvastam egy világszenzációnak kikiáltott számítógépes program új verziójáról, amely a mesterséges intelligenciát alkalmazza az élet megannyi területén

A nemes egyszerűséggel CHATGPT négyes verziójának nevezett szoftver – amelyet sok helyen, például külföldi egyetemeken már be is tiltottak – valóban sok mindenre képes. Simán megold akár bonyolult vizsgafeladatokat is, sőt még verset is ír, ha arra utasítja a  felhasználója. Adott stílusban megírja az irodista helyett a szükséges hivatalos levelet, fotókat lát és  képes értelmezni.Nem vitás, a mesterséges intelligencia lenyűgöző távlatokat nyithat életünkben.

Ahogy szűkebb pátriámat figyelem, bőven akad is teendőnk nemcsak a mesterséges, hanem a valóságos intelligencia terén is.

A napokban ünnepelte az ország a nemzet jeles ünnepét, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulóját.

A forradalom egyik irányítója az  általam a legnagyobb magyar költőnek tekintett Petőfi  Sándor volt, aki természetesen, ahogyan 175 esztendővel ezelőtt a forradalmi események, most a megemlékezések egyik főszereplője volt.Érthető ez, miként az is, hogy különböző korok más és más személyiségei eltérő módon viszonyulnak az elődökhöz. Így volt ez most, Petőfi esetében is. A szónokok beállítottságától függően a költő megjelent a béke harcosaként, máshol furcsa, rigolyás művészként, aki saját verseit reklámozza szinte huszonegyedik századi módszerekkel. És akadt olyan általános iskola, ahol egyetlen vers áthallásosnak tartott sora miatt betiltotta az igazgató az iskolai ünnepséget. Petőfi forog a sírjában (a szerk.).

Mindez persze semmit sem von le Petőfi Sándor zsenialitásából. A költőjéből, aki úgy élt és úgy halt meg, ahogy gondolkozott és ahogy érzésének hangot is adott:,,Egy gondolat bánt engemet:/ Ágyban párnák közt halni meg…” „…Ott essem el én,/ A harc mezején…”

Hát így is lett. ,,És a zászlókon eme szent jelszóval: /,,Világszabadság!”…”

Várunk a mesterséges intelligenciára…

Annyi baj legyen, időnk van elég. Mert, mint az ünnepi példák mutatják, bőven van, mit tennünk az általános intelligencia terén.