2024 április 16

Hajnalban van a legsötétebb – nincs értelme és mégis van

Napjainkban nagyon sokszor merül fel, hogy mindenféle értelmet nélkülöző szólásokkal, mondásokkal, írásokkal, bölcsességekkel, idézetekkel van tele az internet, a könyvespolcok. Tényszerű, hogy Paulo Coelho óta rengeteg megmosolyogtató idézettel gazdagodott a világ. De nemcsak ő jeleskedett ebben, hanem már számos megmondóember, motivációs tréner szaladgál. Már tudjuk, hogy „a kitartás fontos”, a „pénznél fontosabb a szeretet”, vagy hogy „minden akadály csak egy lecke”. Nyilvánvaló, hogy önmagukban ezek vagy teljesen egyértelműek, vagy teljesen értelmetlenek.

Ugyanakkor ne feledkezzünk meg róla, hogy az, hogy van-e valaminek értelme, az nem attól függ, hogy értelmes-e, vagy  hogy tartalmaz-e újszerű mondanivalót. Jó példa erre a generációmban igen divatosan használt „hajnalban van a legsötétebb” kifejezés. Ez a kis bölcselet arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy amikor minden rossznak és reménytelennek tűnik, és minden a legrosszabb, akkor kezdünk kimászni a gödörből. Mint ahogyan valóban a hajnali órákban, a napfelkelte előtt van a legsötétebb.

De hiszen ez valójában semmi vigaszt nem nyújt; nyilván akkortól lesz valami jobb, amikor elérte a mélypontot, ezért hívjuk mélypontnak. Van egy pont, ameddig rosszabb valami, aztán pedig jobb – van egy pont ameddig sötétedik, aztán világosodik. Ennek ellenére biztos, hogy emberek százezreinek vagy millióinak jelentett sokat ez a mondás, amikor épp rossz passzban voltak, vagy éppen komoly krízisen mentek keresztül. És ha valaki ebbe kapaszkodva tud erőt meríteni, akkor már meg is van az értelme – nem érdemes itt sem elfelejteni, hogy mindenkinek más a fontos.  

Címlapkép forrása: Shutterstock