2024 július 23

Megtorpant a japán infláció csökkenő trendje

A japán statisztikai hivatal pénteken közzétett adatai szerint a fogyasztói árak 0,4 százalékkal csökkentek augusztusban az egy évvel korábbihoz képest. A friss élelmiszerek árváltozása nélkül számolva viszont stagnáltak a fogyasztói árak, ami legutóbb egy éve, tavaly júliusban fordult elő. Elemzők is változatlan szintre számítottak a júliusban mért 0,2 százalékos csökkenés után – adta hírül a távirati iroda.

A maginflációt továbbra is az fogja vissza, hogy zuhannak a mobilhasználati díjak. Augusztusban rekordmértékben, 44,8 százalékkal csökkentek a mobilhasználati díjak, amelyek a statisztikai módszertan változása miatt nemrégiben nagyobb súlyt kaptak az indexben. Elemzők szerint a változtatás éves szintű hatásai jövő év áprilisától kezdenek el kifutni, miközben a belföldi keresletnek a népesség elöregedése miatti csökkenése strukturális lassulást okoz az áruk és szolgáltatások iránti keresletben.

Japánban továbbra sem emelkednek a fogyasztói árak, jóllehet a többi nagy gazdaságban, köztük az Egyesült Államokban már hónapok óta a túl magas infláció veszélye miatt aggódnak. Japánban azonban a fogyasztás gyengesége akadályozza, hogy a vállalatok áthárítsák a magasabb költségeket a háztartásokra. A jegybank több mint nyolc éve, 2013 áprilisában indította el agresszív monetáris lazítási politikáját, hogy kihúzza a világ harmadik legnagyobb gazdaságát a deflációs spirálból. A 2 százalékos inflációs célszámot csak a 2014-es pénzügyi évben sikerült elérni és meghaladni, azóta is túl alacsony az ütem.